10 skrytých funkcí iOS 13 aneb Co nám Apple zatajil

iOS 13 nabízí skryté funkce, které Apple neprozradil. Až nyní se dostává na povrch, co všechno bude s novým operačním systémem možné.

Na své Keynote Apple ukázal, jak bude vypadat iOS 13 a jak nový iPadOS, který z tohoto systému vychází. K některým možnostem se ale nedostal a drobné detaily neodhalil. Až teď vychází najevo, co se ještě událo za změny a na co se můžeme na podzim, kdy iOS 13 Apple oficiálně uvolní všem, těšit.

1) Wi-Fi sítě a Bluetooth zařízení z Ovládacího centra

Když se chcete připojit poprvé na Wi-Fi, nebo je v dosahu nějaká lepší, musíte nyní do Nastavení - Wi-Fi a tam vyhledat danou síť. V iOS 13 ale půjde toto přeskočit a k výběru dostupných sítí se dostanete i přes Ovládací centrum. V něm dlouze nebo silněji podržíte prst na ikonce Wi-Fi a zobrazí se jejich seznam. Stejně to půjde s dostupnými Bluetooth zařízeními, jako jsou třeba bezdrátové reproduktory.

 

2) Automatické zavírání záložek v Safari

Často se stává, že člověk si otevře hodně záložek v Safari najednou, protože se k nim chce v budoucnu vrátit. Většinou ale nevrátí a čím víc záložek je otevřených, tím více to může zatěžovat systém a zpomalovat načítání nových. Proto Apple přidal automatické volby, které všechny záložky zavřou za den, týden nebo měsíc. Samozřejmě pořád zůstává manuální správa.

 

3) Přílohy v Kalendáři

Od iOS 13 si budete moct do události v kalendáři vkládat přílohy. Tu jednoduše vložíte přes volbu přímo v tvorbě události a otevře se vám aplikace Soubory. Na schůzce tak nemusíte lovit potřebné dokumenty z mailu nebo jiných aplikací a vše budete mít na jednom místě.

 

4) Screenshoty v Safari

Otisky obrazovky, jinak řečeno screenshoty, dostaly významné vylepšení. Do teď jste mohli pořizovat snímky pouze zobrazené části stránky. Od iOS 13 si budete moct pořídit i snímek kompletní celé stránky a přibyla například i rychlá možnost uložení do PDF.

 

5) Nová animace změny hlasitosti

Poměrně zásadní změnou může být nová animace změn hlasitosti a ztlumení. Teď se totiž v systému zobrazuje velký reproduktor uprostřed displeje a zamezuje dobrému výhledu na obrazovku. Při ztlumení zvuků se v iOS 13 objeví pouze malá animace v horní části obrazovky a když budete měnit hlasitost, uvidíte jen malý proužek.

 

6) Zredukování spotřeby mobilních dat u aplikací

Možná zásadní novou možností bude i redukce spotřeby mobilních dat pro aplikace. Volba dokáže zmenšit spotřebu dat na mobilním připojení a ušetřit tak peníze za datové tarify. Jak moc bude efektivní a jestli bude fungovat u všech aplikací si ale musíme počkat.

7) Optimalizace nabíjení

Apple integroval do nových možností nastavení i optimalizaci nabíjení baterie. Ta funguje na principu učení a pozná vaše návyky nabíjení telefonu. Tímto chce zmírnit stárnutí baterie a prodloužit její životnost.

8) Synchronizované texty skladeb s hudbou

Od nového iOS se budou ukazovat texty skladeb i s posouváním podle hudby. Nyní jste si sice texty k přehrávané skladbě také zobrazili, ale neposouvali se s hudbou. Nyní se bude jednat o karaoke texty jako vyšité!

9) Tiché vyzvánění neznámých kontaktů

Jak otravné je vzít telefon s neznámým číslem a na druhém konci slyšet průzkum trhu. Volba, která ztiší volání od neznámých čísel může elegantně tento problém vyřešit. Jakmile se podíváte na telefon a uvidíte zmeškané volání, můžete zavolat zpátky, většinou už to ale nikdo nezvedne.

10) Blokování odesílatelů v Mailu

Určitě dostáváte spoustu mailů, které nechcete, aby vám chodily. Mnohokrát se i stane, že když odhlásíte jejich odběr, budou chodit vesele dál. Blokování odesílatele je jednou z možností, jak se jich nadobro zbavit.

Zdroj: Macrumors.com