Jak smazat duplicitní fotky v iOS 16 rychle a snadno

V předchozích verzích iOS nebylo možné spoléhat na to, že iPhone automaticky vyhledá duplicitní fotografie ve vaší knihovně fotografií, a pokud jste chtěli vyčistit úložiště svého zařízení od duplicit, museli jste si stáhnout aplikaci třetí strany, která to udělala za vás.

V systému iOS 16 to však již neplatí, protože aplikace Fotky nyní automaticky odhalí všechny duplikáty ve vaší knihovně a spojí je dohromady, abyste si je mohli prohlédnout.

iOS 16 duplikáty samo najde

Vyhledání duplicit je snadné, protože Apple přidal nové album Duplikáty v sekci Alba aplikace Fotky. Jednoduše jej najděte na kartě Alba a přejděte dolů. Upozorňujeme, že album se zobrazí pouze v případě, že v iPhonu skutečně máte duplicitní snímky a že je nainstalováno iOS 16.

iOS 16 duplikáty

Uvnitř alba Duplikáty uvidíte duplicitní fotky seřazené v chronologickém pořadí a vedle každé sady je tlačítko Sloučit. Klepnutím na toto tlačítko můžete duplicitní sady sloučit do jedné samostatné fotografie. I když spolu pořídíte dvě velmi podobné fotografie, funkce sloučení inteligentně zachová nejvyšší detaily a nejvíce metadat a vytvoří nejlepší možný snímek.

Pokud máte například jednu kopii fotografie s vysokým rozlišením a druhou kopii, která má více metadat, aplikace Fotky spojí nejlepší vlastnosti z obou fotografií do jednoho snímku.

Podle následujících kroků můžete také sloučit několik sad duplikátů - nebo všechny duplikáty v knihovně fotografií - současně.

  • V albu Duplikáty klepněte v horní části obrazovky na možnost Vybrat.
  • Jednotlivě klepněte na duplikáty, které chcete sloučit, nebo klepněte na možnost Vybrat vše v levém horním rohu obrazovky.
  • Klepněte na možnost Sloučit v dolní části rozhraní. Duplikáty můžete také odstranit pomocí ikony koše v pravém dolním rohu.

iOS 16 sloučení duplikátů

Proč se někomu album Duplikáty nezobrazuje?

Apple nedávno vysvětlil, proč se uživatelům iPhonů, kteří nedávno aktualizovali na iOS 16, nemusí zobrazovat nové album Duplikáty ve výchozí aplikaci Fotky a co s tím mohou dělat.

Aplikace Fotky automaticky detekuje všechny duplicitní fotografie i videa v knihovnách uživatelů a pro kontrolu je shromažďuje v albu Duplikáty, přičemž uživatelé mají možnost sloučit duplicitní sady a odstranit nadbytečná média. Mnoho uživatelů se však ozvalo, že se jim album po aktualizaci softwaru iPhonu nezobrazuje, což je vede k otázce, zda nedělají něco špatně.

V novém dokumentu podpory Apple objasnil, že aby se album zobrazilo, musí iPhone nejprve indexovat knihovnu fotografií a najít duplikáty, ale že tento proces detekce vyžaduje, aby byl iPhone uzamčený a připojený k napájení. Apple dodává:

„V závislosti na tom, jaké úlohy běží na pozadí, a na velikosti vaší knihovny fotografií může tento proces proběhnout rychle nebo může trvat až několik dní.“

Mějte na paměti, že pokud v knihovně nemáte žádné duplikáty, album Duplikáty se nezobrazí až do doby, kdy iOS 16 najde první duplicitní fotografie.