iOS 16.1 je tu! Jaké novinky nabízí?

Apple dnes po něco málo přes měsíc trvajícím beta testování uvolnil pro veřejnost iOS 16.1, který do operačního systému iOS 16 přidává zásadní nové funkce a poprvé představuje verzi iPadOS 16.

iOS 16.1 přidává funkce, které byly zpožděny z aktualizace iOS 16, a navíc upravuje některé stávající funkce a možnosti rozhraní. Níže uvádíme přehled všech novinek v systému iOS 16.1.

Sdílená knihovna fotek na iCloudu

Apple odložil iCloud Shared Photo Library, aby odstranil některé chyby, ale v aktualizaci iOS 16.1 už je k dispozici. Díky Sdílené knihovně fotek na iCloudu může jednu knihovnu fotografií sdílet celkem šest lidí, což usnadňuje distribuci fotek mezi přátele a členy rodiny.

Sdílená knihovna fotek na iCloudu

Každý, kdo je členem sdílené knihovny, může přidávat, upravovat, lajkovat, popisovat a mazat fotografie a uživatelé mohou mít jednu osobní a jednu sdílenou knihovnu. K dispozici jsou nástroje pro výměnu mezi dvěma knihovnami a volbu nahrávání fotografií do sdílené knihovny přímo z fotoaparátu, když jsou v blízkosti další účastníci knihovny, a další.

Sdílená knihovna fotek na iCloudu je složitá funkce, o které můžete mít spoustu otázek, proto jsme vytvořili speciálního průvodce, který vás provede jejím používáním.

Živé aktivity (Live Activities)

V systému iOS 16.1 byla spuštěna funkce živých aktivit na zamykací obrazovce a Dynamic Islandu. Živé aktivity jsou nový typ oznámení, který umožňuje sledovat něco v reálném čase, například blížící se jízdu Uberem, let, sportovní zápas a další.

iOS 16.1 živé aktivity

V systému iOS 16.1 je vývojářům k dispozici API rozhraní pro živé aktivity, takže spolu se spuštěním aktualizace budou moci vývojáři do svých aplikací přidávat tuto funkci.

Sdílení klíčů v aplikaci Wallet

Klíče od auta, hotelového pokoje a další klíče, které jsou k dispozici v aplikaci Wallet (Peněženka), lze bezpečně sdílet s ostatními prostřednictvím aplikací Zprávy, WhatsApp a dalších aplikací pro zasílání zpráv.

Přizpůsobení uzamčené obrazovky/domácí obrazovky

Po klepnutí na rozhraní Přizpůsobit na zamykací obrazovce je nyní možné zvolit mezi přizpůsobením uzamčené obrazovky nebo plochy, nikoli pouze zamykací obrazovky. To usnadňuje přizpůsobení vzhledu iPhonu z jednoho místa bez nutnosti procházet několika kroky.

iOS 16 přizpůsobení obrazovky

Apple Fitness+ na iPhonu bez hodinek Apple Watch

Apple Fitness+ je k dispozici, i když nemáte hodinky Apple Watch, které můžete používat s iOS 16.1 i tvOS 16.1. Pokud jste předplatitelem služby Apple Fitness+, můžete začít cvičit, i když vám budou chybět metriky Apple Watch na displeji. Bohužel, tato služba zatím u nás v ČR není dostupná.

Apple Fitness+

Podpora standardu Matter

V systému iOS 16.1 je přidána podpora standardu pro připojení chytré domácnosti Matter. Matter umožňuje interoperabilitu mezi chytrými zařízeními různých společností, takže například zařízení HomeKit, Alexa a Google Assistant mohou spolupracovat.

Nabíjení čistou energií

V systému iOS 16.1 je v sekci Baterie v aplikaci Nastavení přidán přepínač pro zapnutí funkce Clean Energy Charging. Funkce se pokusí snížit vaši uhlíkovou stopu selektivním nabíjením, když je k dispozici elektřina s nižšími emisemi uhlíku. U nás zatím není dostupná.

Clean energy charging

Apple tvrdí, že iPhone se nabije ještě předtím, než ho budete muset použít, a že tuto funkci lze v případě potřeby vypnout. Zdá se, že při aktualizaci na iOS 16.1 je ve výchozím nastavení povolena.

Odstranění aplikace Peněženka

iOS 16.1 přidává možnost úplného odstranění aplikace Peněženka z iPhonu. V iOS 16 a dřívějších verzích iOS bylo možné aplikaci z domovské obrazovky odstranit, nikoli však smazat. Nyní ji mohou zcela odstranit ti, kteří nechtějí používat Apple Pay nebo jiné funkce aplikace.

iOS 16 Peněženka

Tato možnost přichází v době, kdy Apple čelí žalobě, která ho obviňuje z porušení antimonopolního zákona tím, že Apple Pay je jedinou dostupnou mobilní peněženkou pro platby poklepáním v iPhonu.

Procenta baterie na stavovém řádku

iOS 16.1 přidává procenta baterie do ikony baterie ve stavovém řádku na iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini a iPhone 13 mini, tedy na všech iPhonech, které tuto funkci v iOS 16 nepodporovaly.

iOS 16 procenta baterie

Vylepšené snímky obrazovky

Po zavření nástroje pro úpravu snímku obrazovky se v pravém horním rohu zobrazí aktualizované rozhraní, které nabízí možnosti odstranění snímku obrazovky, kopírování a odstranění nebo uložení. Tato nabídka se dříve nacházela v dolní části iPhonu, takže tato nová implementace je elegantnější a méně vám překáží, protože nezabírá spodní část displeje.

iOS 16 snímek obrazovky

Vizuální indikátor stavu baterie

Apple v iOS 16 přidal do ikony baterie ve stavovém řádku na iPhonech s Face ID procenta baterie a v iOS 16.1 beta 2 tuto funkci vylepšil tak, aby zobrazovala vizuální indikaci úrovně nabití.

iOS 16 baterie

Ikona baterie se v průběhu dne mění podle toho, jak se baterie vybíjí nebo nabíjí, a usnadňuje tak přehled o úrovni nabití. Před beta verzí ukazoval indikátor baterie ve stavovém řádku procenta, ale úroveň baterie byla statická a vždy plná, takže bylo někdy matoucí určit nabití iPhonu rychlým pohledem.

Font procent baterie

Apple aktualizoval písmo používané pro ikonu baterie a mírně zvětšil jeho velikost.

Indikátor nabíjení na zamčené obrazovce

Při nabíjení iPhonu se nyní nad časem zobrazuje procento baterie, a to jak při prvním spuštění nabíjení, tak při každém probuzení iPhonu z režimu spánku během nabíjení.

iPhone nabíjení zamčená obrazovka

To umožňuje zřetelnou indikaci úrovně nabití při klepnutí na displej iPhonu bez odemknutí zařízení. Stále zapnutý displej úroveň nabití nezobrazuje a k zobrazení úrovně nabití je nutné probuzení displeje u modelu iPhone 14 Pro.

Aktualizace tapet

Apple aktualizoval část Tapeta v aplikaci Nastavení, aby uživatelé mohli z tohoto rozhraní přepínat mezi tapetami. Byl také upraven design, takže možnosti přidání nové tapety jsou zřetelnější.

iOS 16 tapety

Nouzové SOS volání přes satelit

Apple začíná připravovat půdu pro integraci funkcí Emergency SOS via Satellite a Find My satellite, které se od listopadu objeví v modelech iPhone 14. Kód v aktualizaci odhaluje některé texty, které můžeme očekávat.

SOS volání přes satelit

Přepínač hlasitosti AirPods Pro 2

Beta verze iOS 16.1 přidává novou funkci, která umožňuje vypnout dotykové ovládání hlasitosti sluchátek AirPods Pro 2.

AirPods Pro 2 přepínač hlasitosti

Předem načtený obsah v aplikaci

Po stažení aplikace z obchodu App Store se někdy při prvním otevření stahuje další obsah, zejména pokud se jedná o datově objemnou aplikaci. V systému iOS 16.1 je k dispozici přepínač pro automatické spuštění nově stažených aplikací na pozadí, aby se obsah stáhl před jejich prvním spuštěním.

načtení aplikace iOS

Toto nastavení je ve výchozím nastavení povoleno a najdete ho v aplikaci Nastavení v části App Store > Obsah v aplikacích.

Aplikace Knihy

V aplikaci Knihy se ovládací prvky čtečky automaticky skryjí, když začnete číst.

Opravy chyb

Aktualizace iOS 16.1 obsahuje řadu oprav chyb.

  • Odstraněné konverzace se mohou objevit v seznamu konverzací v aplikaci Zprávy.
  • Při používání funkce Reachability není k dispozici obsah pro Dynamic Island
  • Při používání VPN aplikace se nemusí podařit připojit CarPlay