iOS 13.4.5 beta napovídá, že iPhone SE 2 má podporovat CarKey pro odemykání auta

iOS 13.4.5 beta je venku a obsahuje prvky kódu, který napovídá, že rozhraní CarKey je připraveno spolupracovat i s levným iPhonem, který má Apple v dohledné době uvést.

První podrobnosti o CarKey byly poprvé objeveny v iOS 13.4 beta v únoru, a ačkoli API určitě existuje, známe jen málo konkrétních detailů. Další postupná beta verze iOS 13.4.5 už toho odhaluje trochu více a současně naznačuje, že iPhone SE 2 brzy přijde.

iOS 13.4.5 beta odhaluje spolupráci CarKey s Touch ID

Konkrétněji se zdá, že Apple přidal nový kód, který zmiňuje kompatibilitu CarKey s iPhonem vybaveným Touch ID. Dříve se zdálo, že tuto funkci podporují pouze novější zařízení s funkcí Face ID.

Dotčený kód se týká takzvaného „expresního režimu“, který by uživatelům umožňoval používat CarKey bez ověření prostřednictvím přístupového kódu nebo biometrie. Zpráva dodává, že funkce „může být k dispozici, když je třeba váš iPhone nabít“, což naznačuje podporu rezervy napájení.

Expresní režim je předpokládán na základě současné funkce Apple Express Transit a je kompatibilní s iPhonem 6 a novějšími. Expresní tranzit s rezervou napájení však funguje pouze na novějších zařízeních, telefonech, jako jsou iPhone XR a iPhone 11, které také obsahují funkci Face ID.

NFC v hlavní roli

Klíčovým faktorem by zde mohla být schopnost skenovat NFC štítky na pozadí. Uniklý kód naznačoval, že „iPhone SE 2“ by tuto funkci mohl podporovat.

Protože iPhone 8 je osamělým modelem s Touch ID od společnosti Apple a tento model nepodporuje výkonovou rezervu, lze předpokládat, že konkrétní zařízení vybavené dotykovým ID a záložním zdrojem energie uvedené v kódu je pravděpodobně nadcházející „iPhone SE 2“.

A konečně další kódový řetězec iOS 13.4.5 naznačuje, že CarKey nebude k dispozici na starších zařízeních. Pravděpodobně to znamená, že bude alespoň vyžadovat fungování skenování NFC na pozadí a podporu expresního režimu.

Takzvané rozhraní CarKey API, které bylo zveřejněno v únoru, umožní uživatelům uzamknout, odemknout nebo dokonce nastartovat kompatibilní vozidla s jejich telefony iPhone nebo hodinkami Apple Watch.

Očekává se, že nový levný iPhone, který může být alternativně nazýván „iPhone 9“, bude 4,7palcové zařízení s čipem A13, dotykovým ID a podobným designem jako iPhone 8.

Zdroj: Appleinsider