Face ID na Macu přijde za pár let. V té době bude i na všech iPhonech

Face ID na Macu plánuje Apple uvést během několika příštích let. V posledním vydání svého zpravodaje Power On to řekl respektovaný novinář Mark Gurman.

Ve zpravodaji Gurman říká, že věří, že konečným cílem Applu je přesunout všechny své produkty na Face ID. A to včetně zařízení nižší třídy, jako jsou iPhone SE nebo iPad Air. Ty zatím využívají stále Touch ID. Jde zejména o cenu, která je v případě Face ID o mnoho vyšší.

Face ID na Macu stejně jako na iPhonu

Mark Gurman k této záležitosti napsal:

Očekávám, že se situace nakonec změní. Letos se to nestane, ale vsadím se, že Face ID na Mac přijde za pár let. Očekávám, že v tomto časovém rámci také všechny iPhony a iPady přejdou na Face ID. Fotoaparát zabudovaný do obrazovky by nakonec pomohl odlišit cennější zařízení Applu odstraněním výřezu v horní části. Senzor rozpoznávání obličeje poskytuje Applu dvě hlavní funkce: zabezpečení a rozšířenou realitu. Touch ID, ať už je pohodlnější nebo ne, poskytuje pouze to první.

Gurman již dříve uvedl, že Apple plánoval do svého nedávno uvedeného 24palcového iMacu integrovat Face ID. Celková implementace ale byla odložena na nadcházející redesign ‌iMacu. Na rozdíl od iPhonů a iPadů jsou obrazovky Maců výrazně tenčí, což ztěžuje instalaci potřebných hloubkových senzorů pro Face ID, poznamenává Gurman.

Face ID ale bez výřezu

Dále Gurman říká, že Apple nakonec vloží Face ID do samotných obrazovek. Úplně by tak odstranil výřez, který spousta uživatelů už na svých iPhonech nechce. Jiný analytik, Ming-Chi Kuo, věří, že takový iPhone by mohl debutovat v roce 2023. Tedy zařízení s displejem přes celou přední plochu a bez výřezu. Možná se dočkáme designu, který bude obsahovat jen průstřel pro kameru. Taková zařízení konkurence už několik let vyrábí.

Pokud jde o desktopy, Apple pokračuje na náhradě za 27palcový iMac. Mohl by mít větší obrazovku (30 nebo 32 palců) a výkonnější čip Apple M2X, případně M2. Údajně ale začátkem roku společnost pozastavila práce na tomto iMacu, aby se mohla plně věnovat vývoji nedávno uvedené 24palcové verze, která byla vydána v dubnu.

Zdroj: Macrumors