Čtečka SD karet není přežitek. Z foťáku do počítače Mac mnohdy jinak soubory nedostanete

Pokud nevlastníte fotoaparát s připojením Bluetooth nebo Wi-Fi, těžko dostanete ze svého foťáku snímky do jakéhokoli moderního počítače Mac. Od toho je zde čtečka SD karet.

Většina fotoaparátu zaznamenává fotografie a videa na SD karty. Pokud však vlastníte starší fotografický stroj, který nedisponuje technologií Bluetooth ani Wi-Fi, ale zároveň používáte novější počítač Mac, a zejména pak nové řady MacBooků, nemáte šanci si do nich své záznamy stáhnout. Zde vám pomůže jen čtečka SD karet.

Je doba minimalizování všech dostupných portů na úkor použitelnosti. Důvodů, proč tomu tak je, je určitě více. Předně různé konektory, porty a sloty zaberou příliš místa nejen v útrobách počítače, ale díky svým rozměrům limitují i samotnou velikost počítače, potažmo telefonu. Také proto už nemá iPhone 3,5mm jack konektor a proto jsou MacBooky osazeny jen USB-C porty.

 

Čtečka SD karet a další varianty

K tomu, abyste tedy záznamy uložené na SD kartě mohli stáhnout do svého Macu, musíte využít dalšího příslušenství, obvykle čtečky karet. Různých adaptérů a dalších příslušenství je poměrně široké portfolio. Základní čtečka SD karet vás tak vyjde už na 499 Kč a vyrábí ji společnost Satechi.

Tato společnost ale nabízí více možných řešení. O 100 Kč více tak stojí např. to, které je kompatibilní nejen se starým USB 3.0, ale i novější specifikací USB-C. Vyjma jednoduchých a jednoúčelových čteček si ale můžete pořídit i redukci / adaptér / hub, kde je přítomen jeden USB-C, 3× USB 3.0 a právě i čtečka Micro SD a SD karet. Cena tohoto řešení je ale už 1 299 Kč.

Vrcholným a maximálně multifunkčním řešením pak může být USB-C adaptér Satechi Multimedia. Díky němu rozšíříte jediný USB-C port na počítači o spoustu dalších. Do nich pak lze připojit HDMI nebo DisplayPort monitor, napájecí kabel, síťový Ethernet kabel, zařízení s klasickým USB nebo samozřejmě i různé paměťové karty. Jeho cena je 2 599 Kč.