Co je powerbanka a k čemu vlastně slouží?

Pokud hodně cestujete, tak se bez ní neobejdete. Využijete ji nejen k telefonu, ale i tabletu či bezdrátovým sluchátkám. Co je powerbanka?

Powerbanka (nebo také externí baterie) je velice užitečné příslušenství, které vám může zachránit nejen skomírající baterii vašeho mobilního telefonu, ale i tabletu a stejně tak bezdrátových Bluetooth sluchátek. Nabijete s ní ale i jiná zařízení, např. multimediální přehrávače atd.

 

Co je powerbanka

Jedná se o záložní zdroj elektrické energie skládající se z jednoho či více akumulátorů a stejnosměrného měniče. Powerbanky se zpravidla nabíjejí pomocí běžné microUSB nabíječky pro mobilní telefony. Řízení nabíjení akumulátoru je integrováno přímo v powerbance. Vstupní napětí bývá 5V. Dle typu může mít powerbanka více výstupů pro napájení/dobíjení vícero zařízení najednou. Výstupní napětí bývá 5V, konektor je většinou USB typu A, poslední dobou se ale objevují i ty typu C.

Rozlišují se především podle jejich kapacity, která se udává v mAh. Je zde přítomna přímá úměra, takže čím větší množství mAh baterie má, tím vícekrát je schopna připojené zařízení nabít. Obvykle je toto příslušenství vybaveno četnými ochrannými prvky, jako je např. ochrana proti přepětí, zkratu, přetížení, přebití, přehřátí atd. Externí baterie obvykle obsahují i LED pro indikaci stavu jejich nabití, některé však disponují i přisvětlující LED, která vám pomůže, pokud si potřebujete v noci posvítit. Obvykle se vyrábějí z plastu (pro svou nižší váhu), výjimkou ale nejsou ani ty hliníkové.

 

Typy powerbanek

Základní 4 000mAh powerbanku seženete už za 149 Kč a to rovnou od renomované značky Mophie, která je na trhu už řadu let a její produkty se vyznačují vysokou kvalitou. Její kapacita už ale dnešním standardům příliš nevyhovuje, protože takto zvládne dobít váš telefon jedinkrát, maximálně jeden a půl krát.

To řešení od společnosti Just Mobile už nabízí kapacitu 6 000 mAh a navíc ji seženete v mnoha barevných kombinacích. Je vyrobena z odolného hliníku a disponuje 2,5A nabíjením. Její cena je 399 Kč, za kterou však seženete i řešení společnosti ZAGG. To navíc nabízí možnost nabíjet dvě zařízení zároveň. Nejlevnější 10 000 mAh powerbanka je značky Hoco. Je z nehořlavého materiálu a obsahuje displej s přesným ukazatelem zbývající energie, dva USB výstupy i dvě LED pro možnost posvícení si nejen když po tmě něco hledáte.

Pokud pak hledáte skutečně ultimátní řešení, protože se vydáváte do divočiny bez možnosti dlouhodobého nabíjení vašich elektronických zařízení, sáhněte po powerbance již zmíněné společnosti Mophie. Její externí baterie pro iPhone a iPad s označením Powerstation XXL V2 vám totiž za 1 649 Kč nabídne 20 800 mAh. Víc byste hledali (a potřebovali) jen těžko. Nabízí nejen dva USB porty, ale i indikaci pomocí LED. Musíte ale počítat s vyšší její váhou, která činí 450 gramů a to i když jsou její rozměry značně minimalistické.