Co znamená označení bezdrátová nabíječka Qi a který model vybrat?

Jak roste portfolio zařízení, tak se s označením „bezdrátová nabíječka Qi“ setkáváme stále častěji. Co to ale znamená a jaké jsou benefity, které přináší?

Česká Wikipedie říká, že Qi (výslovnost: čí, pochází z čínského výrazu znamenajícího „přírodní energie“) je standard pro bezdrátové nabíjení pomocí elektrické indukce vyvinutý sdružením výrobců „Wireless Power Consortium“. To je otevřené sdružení asijských, evropských a amerických společností z různých průmyslových odvětví, které bylo založeno už v roce 2008 a jsou v něm výrobci mobilních telefonů Samsung, Nokia, BlackBerry, HTC nebo Sony či výrobce nábytku IKEA atd.

Systém Qi se skládá z napájecí podložky (zabudované například v nočním stolku) a kompatibilního přenosného zařízení, je schopen indukčně přenášet elektrickou energii až na vzdálenost 4 cm. To znamená, že ke svému mobilnímu telefonu, který standardem Qi disponuje, nemusíte připojovat žádné kabely a nabijete jej tak pouhým položením na dané příslušenství/místo. Bezdrátová nabíječka Qi standard nemůže obsahovat jen tak, musí totiž splňovat určitá kritéria.

 

Bezdrátová nabíječka Qi a její princip

Systém je založen na elektromagnetické indukci mezi dvěma plošnými cívkami. Systém Qi se skládá ze dvou zařízení: z nabíjecí podložky, do níž je přiveden elektrický proud a která pomocí své vestavěné cívky v okolním vzduchu vytváří proměnné magnetické pole, a dobíjeného zařízení, v jehož cívce se sekundárně opět indukuje střídavý elektrický proud. Nabíjené přenosné zařízení si ho usměrňuje a tuto přenesenou energii ukládá do svého akumulátoru.

Bezdrátové nabíječky standardu Qi se snaží nabídnout srovnatelnou účinnost s těmi klasickými drátovými, k různým ztrátám ale přece jen dochází – záleží na vzdálenosti i tom, zda je zařízení v krytu atd. Na rozdíl od klasické nabíječky dosahují v režimu Stand-by (když žádné zařízení není nabíjeno) příkonu pouhých 0,0001 W oproti 0,12 W u klasické nabíječky o výkonu 5 W a účinnosti 72 %.

Existuje ale i alternativní standard pro rezonanční elektromagnetické nabíjení Rezence, které  převzalo a dále vyvíjí sdružení AirFuel. Pracuje na průmyslovém kmitočtu 6,58 MHz a umožňuje připojení až pro 8 zařízení a předání výkonu do 50 W na vzdálenost do 5 cm.

 

Bezdrátová nabíječka Qi a dostupná nabídka

Zásadní výhodou portfolia je, že musí splňovat standart Qi a nikoli MFi, který je specifický zejména pro produkty Applu. Samotné příslušenství tedy nemusí být vůbec drahé. Značkovou bezdrátovou Qi nabíječku tak seženete v podobě té od značky Hoco za 499 Kč a značky Spigen za 699 Kč.

Bezdrátová rychlá nabíječka pro iPhone, která slouží i jako jeho stojan, vás už vyjde na 1 299 Kč. Existuje ale i zlatá střední cesta za 999 Kč, která iPhone nabije sice už rychle, ale pořád jen se jedná o pouhou podložku bez přidané hodnoty. Vybírat ale můžete z více značek, jako jsou např. Xtorm nebo Baseus, která nabízí prostor i pro vaše Apple Watch a to jen za 999 Kč.