Bezdrátová nabíječka iPhone 11 nabije, i když máte vlhký Lightning konektor

Apple nedoporučuje nabíjet iPhone, pokud se vám jej podařilo polít. Bezdrátová nabíječka iPhone 11 a další modely ale dobije, i kdyby vám spadnul třeba do bazénu.

Telefony Applu jsou odolné vůči vodě a prachu už od jejich 7. verze. Od této generace je také sama společnost testuje v přísných laboratorních podmínkách, aby označenou vodotěsnost její modely splňovaly. iPhone 11 Pro a 11 Pro Max mají vydržet v hloubce čtyř metrů až po dobu 30 minut. Modely 11, XS, XS Max mají udávanou maximální hloubku do 2 metrů po dobu 30 minut. iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7 a 7 Plus mají vydržet v maximální hloubce do 1 metru po dobu 30 minut.

 

Odolnost není trvalá

Důležité je zde ale upozornění, že byste svůj iPhone neměli vodě vystavovat úmyslně. Neměli byste se s ním koupat ani plavat, nevystavovat jej nátlakové vodě ani silnému proudu vody (sprchování atd.), neměli byste jej používat v sauně nebo páře, neměli byste jej záměrně ponořovat do vody a ani jej brát do prostředí s extrémní vlhkostí. Zároveň byste iPhone neměli vystavovat mýdlu, čisticím prostředkům, kyselinám, kyselým potravinám a kapalinám obecně – sem patří i parfémy, repelenty proti hmyzu, krémy, opalovací prostředky, oleje, odstraňovače lepidel, barvy na vlasy nebo třeba rozpouštědla. Ptáte se proč?

Odolnost proti polití, vodě a prachu totiž není trvalá a může se v důsledku normálního opotřebení postupem času snížit. Také proto poškození tekutinou Apple nekryje zárukou, takže za servis vámi vytopeného iPhonu, pokud je nutný, budete muset zaplatit a to právě i u těch nejodolnějších generací. Apple sám uvádí, že odolnost při potřísnění tekutinou je bráno jako náhodné, ne tedy záměrné. Chcete-li tedy např. fotografovat podvodní život, je vhodné si k tomu pořídit patřičné pouzdro.

 

Doba je bezdrátová. A má své výhody

Pokud přišel váš iPhone do kontaktu s vodou a potřebujete jej dobít, rozhodně tak nečiňte skrze nevysušený Lightning konektor. Mohli byste si poškodit nejen nabíjecí kabel, ale i telefon jako takový. Protože však iPhony od modelu 8 umožňují bezdrátové nabíjení, můžete jej dobít patřičnou bezdrátovou nabíječkou.

Nejlevnější bezdrátová nabíječka iPhone 11 a další podporované modely nabije bezpečně a bez nutnosti jakéhokoli propojení. Ta nejlevnější od značky Hoco přitom stojí jen 399 Kč. Chcete-li ale skutečnou exkluzivitu, můžete sáhnout např. po té od společnosti Nomad. Počítejte ale s tím, že si a ni budete muset trošku připlatit. Je ale vyrobena z prémiových materiálů a nabijete s ní klidně i tři zařízení zároveň.