Baterie MacBook napájí, ale časem stárne. Kdy už má dost a jak ji vyměnit?

Baterie MacBook zvládne napájet několik let, ale postupně stárne a vydrží na jedno nabití stále méně. Co potom dělat, když nechcete kupovat celý nový MacBook?

Baterie je konstruovaná na to, aby po 1 000 cyklech nabití měla až 80 % své původní kapacity. K novému stroji dostanete také roční záruku na baterii a když baterka bude vadná, bezplatně vám ji vymění. Moc často se to ale nestává a pokles ve výdrži pocítíte až za několik let. Co dělat po tom?

Baterie MacBook drží vzhůru

Důležité je vědět, jak se o baterii starat, aby se co nejméně opotřebovávala. 1000 cyklů je sice vysoká hodnota, ale dá se předpokládat, že po 3 až 5 letech budete vnímat pokles výdrže. Při velkém vytížení může baterie začít hlásit, že je potřeba MacBook odnést do servisu a vyměnit ji. Do té doby můžete fungovat na nabíjecím adaptéru, ale to je s MacBookem značně nepohodlné.

Proto zkuste dodržovat pár zásad, které mohou značně navýšit životnost baterie a oddálit její výměnu:

  • Používejte MacBook v běžných teplotách, to znamená od 10 do 35 °C
  • Mějte vždy aktuální operační systém
  • Nevybíjejte zařízení pod 20 % kapacity baterie
  • Při nepoužívání MacBooku ho nenechávejte vybitý, dobijte ho na 50 % a pak vypněte
  • Není vhodné zařízení nabíjet v tlustém krytu, zvyšuje se tím teplota

Je to snadné a po osvojení pár návyků výrazně zvýšíte životnost baterie ve svém MacBooku.

Kde hledat náhradní baterii

Pokud je ale baterie ve špatném stavu a nechcete se stále vzdát svého MacBooku, tak ji vyměňte. Je to o mnoho levnější varianta než měnit celý MacBook. Nejjistější možností je nechat výměnu na Apple servisu, ale většinou ji zvládnete sami. Stačí si najít návod na webu iFixit.com. Tam se z nabídky MacBooků proklikáte na svůj aktuální model a zvolíte návod na výměnu baterie.

Samotnou baterii můžete snadno pořídit u nás. Baterie na MacBook Pro 15 nebo baterie na MacBook Pro 13 máme v nabídce a vždy se také podívejte na rok výroby svého modelu. Pak už stačí jen objednat a za zlomek ceny nového počítače dorazí až k vám domů. Za výsledek výměny samozřejmě neručíme a je jen na vás, zda správně dodržíte postup. Není to ale nic složitého a podle návodu přesně uvidíte, co a jak vyměnit.