Apple watch zapříčinil nějvětší propad švýcarského hodinového průmyslu za posledních šest let

Již před rokem Jony Ive předpověděl, že švýcarský hodinový průmysl bude mít po uvedení na trh Apple watch velké problémy. Nyní se zdá, že měl pravdu. Bloomberg (firma poskytující finanční služby, informace o akciích, atd. Vlastní i zpravodajskou televizní společnost Bloomberg News a vysílací stanici.) oznámil, že export švýcarských hodinek utrpěl největší propad za posledních šest let.

Švýcarský celní úřad uvedl ve svém prohlášení, že export klesl o 12% na 2 miliardy švýcarských franků (2 miliardy USD). Po úpravách pracovní doby byl pokles 7,6%. Vývoz do Spojených států klesl o 12%.

Jak řekl Jon Cox, analytik Kepler Cheuvreux v Curychu: ‘’Pro výrobce hodinek je rok 2015 rokem, na který je lepší zapomenout’’.

Čísla ukazují, že jak vyšší, tak i nižší značky jsou silně zasaženy, zejména v Hong Kongu, na největším světovém trhu pro švýcarské hodinky.

TAG Heuer v sprnu zavřel svoji prodejnu v Hong Kongu. Richemont, výrobce šperků Cartier a hodinek IWC řekl, že jeho prodeje v říjnu klesly vzhledem k malé poptávce po hodinkách.

Analytici hlásí, že jsou zasaženi také Swatch a Fossil.

Dle slov spoluzakladatele Swatch, Elmara Mocka, den po uvedení na trh Apple Watch ‘’hrozí čemukoliv v rozmezí 500 až 1000 franků nebezpečí’’.

Jean-Claude Biver, výkonný ředitel  Tag Heuer doufal, že ‘’Apple naučí mladší pokolení nosit hodinky a díky tomu si později možná budou chtít pořídit i ty pravé’’. To ale nyní nevypadá moc reálně. Společnost tento měsíc vypustila své vlastní chytré hodinky v ceně 1500 USD, ty mají ale zatím extrémně nízké prodejní očekávání.

zdroj: http://9to5mac.com/