Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Apple Watch MicroLED displeje dostanou za 3-4 roky

Apple Watch MicroLED přijmou za několik let. Letošní Apple Watch Series 6 budou mít OLED obrazovku, stejně jako předchozí modely.

Společnost Epistar, špičkový tchajwanský výrobce LED panelů, údajně už pracuje na výrobě MicroLED displejů pro budoucí Apple produkty. Hodinky Apple Watch mají být první vlaštovkou mezi jablečnými zařízeními, která se dočká.

Apple Watch MicroLED uvítají i vzhledem k výdrži

 Společnost Epistar překonala mnoho technologických potíží s MicroLED, jako je masová výroba, a očekává dosažení spolehlivé výrobní kapacity za 2–3 roky. První produkt tak bude moct realizovat během 3-4 let. Apple údajně investuje 330 milionů dolarů do tchajwanské továrny pro budoucí iPhony, iPady, MacBooky a další zařízení. MicroLED panely o velikosti jednoho bodu 20–50 mikronů jsou příliš malé pro substráty PCB, které podporují minimální velikosti 50–100 mikronů, a proto se používají skleněné substráty.

Tchajwanský výrobce LCD panelů AU Optronics je považován za dodavatele skleněných substrátů pro displeje, zatímco společnost Epistar se nyní zaměřuje na zlepšení míry výtěžnosti pro MicroLED a snížení nákladů na hromadnou výrobu.

MicroLED

Existuje několik výhod obrazovek s MicroLED panelem oproti LCD a OLED displejům. Jsou tenčí a energeticky účinnější. Například spotřeba energie u obrazovek MicroLED je pouze 10 % spotřeby u LCD displejů a barevná sytost se blíží OLED. MicroLED navíc podporuje vyšší jas, vyšší dynamický rozsah a širší barevný gamut a současně dosahuje vyšší obnovovací frekvence, širšího pozorovacího úhlu a nižší spotřeby energie.

Před MicroLED přijde ještě MiniLED

Vzhledem k obtížím při vývoji technologie MicroLED se od raných návrhů očekává, že budou založeny na MiniLED, které jsou někde mezi tradičními LED a MicroLED panely. Podle předchozí zprávy však Apple stále považuje technologii MicroLED za svou nejvyšší prioritu.

Apple má podle analytika Ming-Chi Kuo připraveno šest produktů MiniLED, které mají debutovat v letech 2020 a 2021. Společnost uvede tuto technologii poprvé v 12,9palcovém iPadu Pro, který má být představen na trh v tomto roce, následovaný 27palcovým iMacem Pro, 14,1palcovým MacBookem Pro, 16palcovým MacBookem Pro a 10,2palcovým iPadem a 7,9palcovým iPadem mini.

Apple údajně testuje prototypy ‌‌Apple Watch‌‌ s displeji MicroLED od roku 2017. Zatímco rané pověsti naznačovaly, že ‌‌Apple Watch‌‌ s MicroLED displejem by mohly být spuštěny již v roce 2020, ještě se tak nestane.

Existuje precedens pro nové technologie obrazovek, které se nejprve objevují v ‌Apple Watch‌. Když byly hodinky představeny v roce 2014, měly OLED obrazovku. Technologie se poté o tři roky přesunula na ‌iPhone‌ X.

Zdroj: Macrumors.com