Apple Tap to Pay umožní platit snadno z iPhonu na iPhone

Apple Tap to Pay uvádí jako další možnost jednoduchého a bezkontaktního placení. Apple telefon půjde využít jako platební terminál, což ocení hlavně obchodníci.

Apple oznámil, že plánuje zavést novou funkci s názvem Tap to Pay. Ta umožní kompatibilním iPhonům přijímat platby prostřednictvím Apple Pay, bezkontaktních kreditních a debetních karet a dalších digitálních peněženek bez nutnosti dalšího hardwaru.

Apple Tap to Pay

Apple uvedl, že funkce bude v USA spuštěna později v tomto roce a umožní obchodníkům přijímat bezkontaktní platby prostřednictvím podporovaných aplikací iOS pomocí iPhone XS nebo novějšího. Při placení obchodník jednoduše vyzve zákazníka, aby přiložil svůj vlastní iPhone nebo Apple Watch, bezkontaktní kreditní nebo debetní kartu nebo jinou digitální peněženku k iPhonu obchodníka, a platba bude bezpečně dokončena pomocí technologie NFC.

Apple Tap to Pay místo terminálu

V současné době se obchodníci, kteří přijímají bezkontaktní platby na iPhonu, musí spoléhat na další hardware, jako je třeba čtečka Square Reader, která se dodává v různých modelech, které fungují bezdrátově nebo se připojují ke konektoru Lightning nebo konektoru pro sluchátka iPhonu.

Stripe bude první platební platformou, která svým firemním zákazníkům nabídne funkci Tap to Pay. A to včetně aplikace Shopify Point of Sale letos na jaře, a další platební platformy a aplikace budou podle Applu následovat později v tomto roce. Ještě letos tuto funkci zavedou také obchody Apple Store ve Spojených státech. Zdá se, že funkce bude při spuštění exkluzivní pro USA, o dalších zemích se zatím nemluví.

Jennifer Baileyová, viceprezidentka společnosti Apple pro Apple Pay a Apple Wallet, k funkci dodává:

„Vzhledem k tomu, že stále více zákazníků využívá k placení digitální peněženky a kreditní karty, Tap to Pay na iPhonu poskytne podnikům bezpečný, soukromý a snadný způsob, jak přijímat bezkontaktní platby a využít výkon, bezpečnost a pohodlí iPhonu. Ve spolupráci s platebními platformami, vývojáři aplikací a platebními sítěmi usnadňujeme podnikům všech velikostí - od solo podnikatelů až po velké maloobchody - bezproblémové přijímání bezkontaktních plateb a další rozvoj jejich podnikání.“

Apple Pay a Tap to Pay v ČR

Službu Apple Pay již přijímá více než 90 % amerických maloobchodníků a díky této nové možnosti bude moci prakticky každý velký i malý podnik umožnit svým zákazníkům u pokladny platit pomocí Tap to Pay na iPhonu. Služba Tap to Pay na iPhonu bude k dispozici zúčastněným platebním platformám a jejich partnerům z řad vývojářů aplikací, kteří ji budou moci využít ve svých sadách pro vývojáře softwaru (SDK) v nadcházející beta verzi softwaru pro iOS.

U nás si budeme muset na novinku počkat. Samotné Apple Pay, které zastřešuje platební Apple funkce se u nás rozběhlo až 5 let po uvedení v USA. Konkrétně tedy od roku 2014 jsme si počkali až na únor 2019. Lze předpokládat, že funkce Tap to Pay by nám nemusela být tak dlouho zapovězena, ale zatím nejsou známé žádné informace o rozšiřování služby mimo USA.