Jak vypnout iPhone nebo telefon restartovat

Jak vypnout iPhone, když nereaguje? Jaké tlačítko stisknout? V našem průvodci se dozvíte, jak svůj Apple telefon vypnete, znovu zapnete nebo případně provedete restart.

iPhone se zapíná postranním tlačítkem nebo tlačítkem spánku. Závisí to na konkrétním modelu telefonu. K vypnutí iPhonu můžete také použít horní tlačítko nebo v některých případech kombinaci s jedním z tlačítek hlasitosti. Případně můžete k vypnutí využít aplikaci Nastavení a tam klepnutím na příslušnou volbu vypnutí provést. Vždy ale záleží na tom, jaký model iPhonu používáte.

Pokud iPhone nefunguje podle očekávání, můžete ho zkusit restartovat vypnutím a následným zapnutím. V případě, že vypnutí a zapnutí nepomůže, zkuste restart vynutit. Obejdete tak vypínání a zapínání a telefon se po krátké době sám restartuje.

Jak vypnout iPhone u jednotlivých modelů

Naštěstí nemusíte přesně vědět, jaký model iPhonu používáte. Stáčí, když máte jasno v tom, zda váš telefon má Face ID nebo Touch ID. V prvním případě používáte pro vstup do telefonu sken tváře a displej je roztažený takřka po celé přední ploše telefonu. V druhém případě pro vstup do systému máte nastavený otisk prstu a tlačítko ploch je pod obrazovkou.

  • iPhone s Face ID: Stiskněte současně postranní tlačítko a některé tlačítko hlasitosti. Podržte je, dokud se neobjeví na displeji posuvníky. Potom přetáhněte doprava vypínací posuvník.

  • iPhone s Touch ID: Podržte postranní tlačítko nebo tlačítko spánku (v závislosti na modelu). Potom přetáhněte posuvník.

Jak vypnout iPhone

U všech modelů lze vypnutí provést i přímo v systému. Jděte do Nastavení - Obecné - Vypnout. Objeví se opět na obrazovce posuvník, který přetáhnete doprava a telefon se vypne. Opětovné zapnutí zase provedete stiskem postranního tlačítka nebo tlačítka spánku (v závislosti na modelu) a držíte ho, dokud se neobjeví logo Apple.

Restart iPhonu

Může se stát, že iPhone přestane reagovat. Vaše dotyky bude odmítat a nedostanete se ani k posuvníku, kterým provedete vypnutí. V takovém případě je nejlepší provést vynucený restart.

Restart iPhonu s Face ID

Když chcete vynutit restart iPhonu X,  XS, XR nebo některého z iPhonů 11, 12 a 13, postupujte takto:

Stiskněte a ihned pusťte tlačítko zvýšení hlasitosti, pak stiskněte a ihned pusťte tlačítko snížení hlasitosti a potom stiskněte a podržte postranní tlačítko. Když se na displeji objeví logo Apple, tlačítko pusťte.

restart iPhonu s Face ID

Restart iPhonu 8 nebo iPhonu SE 2. generace a novější

Stiskněte a ihned pusťte tlačítko zvýšení hlasitosti, pak stiskněte a ihned pusťte tlačítko snížení hlasitosti a potom stiskněte a podržte postranní tlačítko. Když se na displeji objeví logo Apple, tlačítko pusťte.

restart iPhone 8

Restart iPhonu 7

Stiskněte a podržte zároveň tlačítko snížení hlasitosti a tlačítko spánku. Když se na displeji objeví logo Apple, obě tlačítka pusťte.

restart iPhone 7

Restart iPhonu 6s nebo iPhonu SE 1. generace

Stiskněte a podržte zároveň tlačítko spánku a tlačítko plochy. Když se na displeji objeví logo Apple, obě tlačítka pusťte.

restart iPhone 6s

Jak vidíte, Apple postupy rád a často mění. Když si ale přečtete náš přehledný návod, budete hned vědět, jak iPhone vypnout, zapnout nebo restartovat a rychle vyřešit případné problémy.