Apple M1X bude další generací čipu, který změní pravidla hry

Apple M1X se zatím nikde oficiálně neukázal a je tak otázkou, kdy se dočkáme nástupce čipu M1. Jisté ale je, že to bude brzy a že bude velmi výkonný.

M1 je čip založený na ARM architektuře, který byl uveden v listopadu 2020. Apple s ním slaví nebývalý úspěch a první majitelé se předhánějí v superlativech. Není se čemu divit, se svojí malou energetickou náročností totiž nabízí výkon, který překonává většinu Intel procesorů, které doposud byly k dispozici v Apple počítačích.

Apple M1X jako pokračovatel

Oficiální název další generace procesoru není znám, ale nejčastěji se o něm hovoří jako o M1X. Dle Applu je nutné přejít kompletně na ARM procesory do dvou let u všech Maců, takže se už brzy jistě dočkáme dalších novinek. A právě M1X by měl být výkonnější variantou, kterou může společnost využít i u Maců jako jsou iMac, Mac Pro nebo 16palcový MacBook Pro.

Existuje spousta názorů na to, co by Apple mohl vymyslet s procesorem M1X, nebo jak se bude nazývat. Současný M1 má 8 jader a je jasné, že u dalších generací budou přibývat. Nejčastěji se hovoří o 12 nebo dokonce 20 jádrech. Výkon jednotlivých jader zůstane velmi podobný. Snadnější je v současnosti do jednoho čipu vložit více jader a každému dát konkrétní úlohu.

Databáze Geekbench jako srovnávač

Objektivní srovnání výkonu nabízí test Geekbench, který měří špičkový výkon na jádro i v celém čipu. Reálně mohou být naměřené hodnoty zkreslené a vždy bude záležet na konkrétní úloze, kterou čip vykonává, ale určité měřítko to je. Proto se už začínají objevovat první informace o možném výsledku M1X.

V současnosti mají jednotlivá jádra M1 procesoru nejvyšší bodové skóre ze všech Maců. V případě měřené celkového skóre procesoru se pak M1 drží někde na úrovni 16palcového MacBooku Pro nebo iMacu Pro z roku 2017. Což je velmi dobrý výkon.

Ke spekulacím musíme přihodit, že nová generace M1X by mohla dosáhnout bodového ohodnocení až kolem 18 000 bodů. To je hodnota, která byla pokořena pouze jediným současným Macem a to sice Macem Pro z roku 2019, který je vybaven 28 jádry.