Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Apple M1 SSD má problémy. Nadměrně se totiž opotřebovává

Apple M1 SSD je úložištěm, které se u nového Apple procesoru prý velmi rychle opotřebuje. Kde je pravda a je problém skutečně tak velký, aby se museli uživatelé bát?

Během minulého týdne hlásili někteří uživatelé počítačů Mac s procesorem M1 alarmující údaje o stavu SSD. To naznačuje, že tato zařízení zapisují na své disky mimořádné množství dat. A čím více a častěji je na SSD jednotku zapisována, tím dříve dojde k opotřebení a poškození.

Apple M1 SSD rozhodně nešetří

Na celém Twitteru a na fórech uživatelé hlásí, že u počítačů Mac s ‌M1‌ dochází k extrémně častému zápisu dat na disky za velmi krátkou dobu. V těch nejzávažnějších případech se říká, že počítače Mac ‌s M1‌ spotřebovávají až o 10 až 13 % více z hodnoty TBW než je běžné. Tato zkratka označuje Maximální zaručené množství dat, které na disk lze zapsat (Total Bytes Warranty).

Na flash paměť SSD jednotek, jako jsou disky používané v počítačích Mac, lze zapsat pouze několikrát, než se stanou nestabilními. Software zajišťuje rovnoměrné rozložení zátěže napříč paměťovými buňkami jednotky, ale v určitém okamžiku, kdy je buňka pro zápis několikrát využita, klesá její spolehlivost. Opotřebení SSD je normální záležitostí, která se děje všude, ale podle některých dat, se Mac s M1 snaží zapsat na SSD více než je nutné.

Jeden uživatel ukázal, že jeho ‌M1‌ Mac již po dvou měsících spotřeboval 1 % svého SSD, zatímco další ‌M1‌ Mac s 2TB SSD již spotřeboval 3 %. Celkový počet dat zapsaných pro tyto stroje běží do mnoha terabajtů, kdy by se za normálních okolností očekávalo, že budou podstatně nižší.

Uživatel se 3 % využití spekuloval, že kdyby byl jeho stroj modelem s kapacitou 256 GB, mohl k dnešnímu dni použít až 30 % a dosáhnout maximální TBW přibližně za dva roky. SSD může fungovat i po dosažení limitu TBW, ale není známo, jak dlouho vydrží po tomtostavu.

Jak problém vyřešit?

Není známo, jak rozšířený je problém s TBW, ale zprávy o podivném chování SSD se nyní také objevují u uživatelů počítačů Mac založených na Intel procesorech, což naznačuje, že problém nemusí být výhradně s M1 čipy.

Hlášené opotřebení je u některých počítačů s ‌M1‌ natolik extrémní, že naznačuje, že problém je způsoben spíše chybou než očekávaným chováním čipu ‌M1. Není zatím jasné, zda je to způsobeno chybným hardwarem nebo macOS skutečně zapisuje tak obrovské množství dat. Nástroje pro monitorování disků jsou někdy nespolehlivé a je pravděpodobné, že problém lze vyřešit aktualizací macOS Big Sur.

Zdroj: Macrumors.com