Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Apple je jako mafie, říkají vývojáři aplikace ProtonMail

Apple mafie? Tyto dvě zdánlivě nesouvisející slova zazněla z úst hlavního představitele aplikace ProtonMail. Ta zajišťuje bezpečnou mailovou komunikaci.

Generální ředitel ProtonMail Andy Yen řekl, že v roce 2018 donutil Apple vývojáře implementovat do aplikace dodatečné nákupy. Prý to nebylo poprvé, co se společnost takto zachovala.

Apple mafie v souvislosti s nákupy

Yen řekl serveru The Verge, že v roce 2018 byl ProtonMail nucen přidat do své aplikace nákupy v aplikaci, která byla v App Store od roku 2016. ProtonMail měl v té době placenou e-mailovou službu, ale v aplikaci ji nenabízel, s verzí ‌App Store‌ je k dispozici zdarma.

Apple jen suše oznámil, že je nutné přidat možnost nákupu v aplikaci, aby zůstala v App Store. Podobně jako situace s aplikacemi HEY a Wordpress na začátku tohoto roku měl ProtonMail zmínku o placených plánech v aplikaci. To Apple přimělo požádat, aby byly stejné možnosti předplatného nabízeny prostřednictvím nákupu v aplikaci.

Yen říká, že ProtonMail Applu vyhověl, aby zachránil své podnikání, a stěžoval si, že neexistuje způsob, jak dosáhnout spravedlivého jednání. ProtonMail nemohl aktualizovat aplikaci po dobu jednoho měsíce a Apple hrozil odstraněním aplikace z obchodu, pokud společnost nebude dodržovat jeho pravidla.

Yen věří, že 30procentní poplatek Applu poškozuje aplikace zaměřené na soukromí, protože pro placenou aplikaci je obtížné konkurovat bezplatným aplikacím, jako je Gmail, a zároveň musí platit osvobození z App Store.

Bouří se stále více vývojářů

Apple v září změnil svá pravidla App Store, aby se vyhnul situacím, jako je spor s ProtonMail. Aplikace nyní mohou nabízet bezplatné samostatné aplikace, které jsou společníky placených webových nástrojů bez požadavku na nákup v aplikaci, a je zde také nový proces, který vývojářům umožňuje napadnout pravidla a rozhodnutí App Store.

Po změně pravidel Applu‌ Yen řekl The Verge, že ProtonMail plánuje odstranit své možnosti nákupu v aplikaci, ale je opatrný ohledně nových pravidel a předem otestuje změny v jiné aplikaci, ProtonDrive. Apple ve svém prohlášení pro The Verge uvedl, že nebojuje proti vývojářům a místo toho s nimi spolupracuje na zajištění zisku jejich aplikací v obchodě.

ProtonMail je jedním z účastníků skupiny „Coalition for App Fairness“, která se zasazuje o svobodu volby a spravedlivou soutěž napříč ekosystémem aplikací. Mezi členy patří další společnosti nespokojené s postupy Apple App Store, včetně Spotify, Epic Games, Tile a Basecamp (tvůrci HEY).

Zdroj: Macrumors.com