Apple brýle dostanou Micro OLED displej od společnosti TSMC

Apple brýle mají být dalším zařízením, které změní naše vnímání technologií. Nyní prosákla na povrch informace, že je firma obdaří pokročilými Micro OLED displeji.

Společnost Apple uzavřela partnerství s Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) s cílem vyvinout pokročilé Micro OLED displeje. Ty se mají dostat do utajovaného zařízení. Podle posledních zpráv se použijí v připravovaných Apple brýlích pro rozšířenou realitu.

Apple brýle s OLED displeji

Micro OLED displeje jsou postaveny přímo na čipových destičkách, nikoli na skleněném substrátu, což má za následek tenčí, menší a energeticky účinnější displeje. Tyto tenčí OLED displeje jsou ideální pro menší zařízení, jako jsou chytré brýle, o kterých se říká, že na nich Apple pracuje.

Vývoj na Micro OLED displejích je ve fázi zkušební výroby a bude trvat několik let, než budou Apple a TSMC připraveny na masovou výrobu. Zdá se jako reálné, že nejdříve se mohou objevit v roce 2023. Zobrazovací panel má mít úhlopříčně méně než jeden palec. Pro porovnání, iPhone 12 mini, nejmenší z nejnovějších Apple telefonů, má úhlopříčku 5,4 palce.

Apple již spolupracuje s TSMC na všech čipech řady A používaných v zařízeních iPhone a iPad a na nových čipech Apple Silicon M1, které se používají v nejnovějších Mac počítačích.

Ohebný displej je blízko

Kromě práce na Micro OLED displejích v továrnách na Tchaj-wanu zkoumá Apple také technologii Micro LED. Pro oba tyto typy panelů zavedl zkušební výrobní linky. Zpráva z června 2020 naznačuje, že Apple investoval 330 milionů dolarů do tchajwanské továrny na vývoj displejů Micro LED pro Apple Watch, iPady a MacBooky spolu s dodavatelem Epistar.

Micro LED, jiná technologie než je Micro OLED, používá komponenty, které jsou menší než ty, které se používají v tradičním LED osvětlení. Tyto displeje nevyžadují moduly podsvícení, takže mohou být tenčí, navíc nabízejí vysoký barevný kontrast a lze z nich vytvořit skládací nebo zakřivené obrazovky.

Podle Nikkei má Apple několik neoznačených bílých laboratorních budov ve vědeckém parku Longtan Science na Tchaj-wanu se zaměřením na nové zobrazovací technologie. Kalifornská firma najímá veterány od výrobce displejů AU Optoelectronics pro práci na Micro OLED a zaměstnanci podléhají přísným dohodám o mlčenlivosti, které jim zakazují i setkávání s přáteli, kteří pracují v technologickém průmyslu.

Investice společnosti Apple do Micro OLED i Micro LED jsou údajně zaměřeny na snížení její závislosti na společnosti Samsung Electronics v budoucnu. Samsung je hlavním dodavatelem Applu pro OLED displeje používané v současných iPhonech.

Zdroj: Macrumors.com