Apple A14X je první ARM procesor, který bude v nových počítačích Mac

Apple A14X je procesor založený na 5 nanometrech a jako první čip s ARM architekturou se dostane do Maců. Začne se vyrábět na konci tohoto roku.

Společnost Apple zahájí masovou výrobu waferů od TSMC ve 4. čtvrtletí tohoto roku. Z waferu se pak nařežou jednotlivé procesory a odhaduje se, že měsíčně se zvládne vyrobit na 5 až 6 000 waferů a z každého vzejde několik desítek procesorů.

Apple A14X do Maců i iPadů

Apple se připravuje na blížící se uvedení své nové generace MacBooků a iPadů Pro poháněných vlastními procesory založenými na ARM, které budou vyrobeny pomocí 5nm technologie. V loňském roce společnost TSMC oznámila investici ve výši 25 miliard dolarů do nové 5nm uzlové technologie ve snaze zůstat výhradním dodavatelem procesorů pro Apple a zdá se, že se již vyplatila.

Zpráva z The China Times koncem minulého měsíce tvrdila, že první Apple Silicon Mac využívající 5nm proces TSMC bude spuštěn do konce roku v podobě superlehkého 12palcového MacBooku s výdrží baterie mezi 15 až 20 hodinami.

Procesor bude bude použit v nadcházejících modelech iPhone 12 s označením A14. S kódovým označením „Tonga“ je A14X připraven k použití v iPadu Pro příští generace a do výroby se dostane do konce roku, uvádí se ve zprávě.

Apple oznámil na červnové vývojářské konferenci WWDC, že jeho počítače Mac v příštích dvou letech přejdou z procesorů Intel x86 na své vlastní navržené procesory Apple Silicon. Bloomberg uvedl, že Apple v současné době vyvíjí nejméně tři procesory Mac, které jsou založeny na čipu A14.

První procesory Mac od Apple budou mít 12 jader, včetně 8 výkonných a nejméně 4 energeticky úsporných. Apple údajně vyvýjí procesory Mac s více než 12 jádry pro další budoucnost, přičemž společnost již navrhuje druhou generaci procesorů Mac založených na čipu A15.

Apple se údajně chystá vydat špičkový 12,9palcový iPad Pro s Mini-LED displejem dodávaným společností Innolux v první polovině roku 2021. Původně plánoval uvedení zařízení na podzim roku 2020, ale není schopen dodržet tuto lhůtu. Globální pandemie vše odsunula a nyní se několik zdrojů shoduje, že výroba bude zahájena v příštím roce. Zkušební výroba nového iPadu Pro údajně začala v červnu.

Zdroj: Macrumors.com