AirTag baterie vyvolává obavy o bezpečnost dětí. Jde totiž snadno vyjmout

AirTag baterie je plně a hlavně snadno vyměnitelná. V zařízení vydrží kolem jednoho roku. Problémem ale může být bezpečnost dětí, které ji mohou spolknout.

Více než týden po uvedení nyní Apple AirTag čelí problémům s bezpečností dětí ohledně vyměnitelné baterie. AirTags jsou vybaveny standardní vyměnitelnou knoflíkovou baterií CR2032, která podle Applu může napájet AirTag po celý rok. Baterie v AirTagu lze vyjmout zatlačením a otočením zadní strany, což je poměrně přímočarý a snadný proces.

AirTag baterie se mění moc snadno

Proces snadné výměny baterie však vyvolal obavy, že by dítě mohlo k baterii přistupovat a potenciálně pro sebe představovat bezpečnostní riziko. Jak uvádí Gizmodo, obavy jsou dostatečně vysoké, aby způsobily, že hlavní australský maloobchodní prodejce Officeworks dočasně stáhl AirTag ze svých regálů.

Prodejce nepotvrdil přesný důvod, ačkoli zpráva konstatuje, že několik uživatelů uvedlo, že zástupce Officeworks potvrdil obavy ohledně bezpečnosti dětí. Kromě toho Apple ve svém prohlášení potvrdil, že proces výměny baterií je důvodem rozhodnutí maloobchodního řetězce dočasně stáhnout novinku z prodeje.

Officeworks uvádí, že AirTag‌ zůstane mimo prodej, dokud nebude poskytnuto další doporučení od Australské komise pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele, což je shodný orgán, který v současné době vyšetřuje Apple ohledně tvrzení o protisoutěžním chování na trhu.

Austrálie AirTagu nepřeje

 

Australské předpisy požadují, aby jakýkoli spotřební předmět, který má přihrádku na baterii, která je přístupná spotřebiteli, bez ohledu na to, zda má být baterie vyměněna, musí být navržen tak, aby byla přihrádka odolná proti otevření malými dětmi. Předpisy rovněž stanoví, že přihrádka na baterie musí být opatřena šrouby nebo podobnými spojovacími prostředky používanými k zajištění proti otevření.

‌AirTags‌ neobsahují žádné šrouby viditelné pro spotřebitele. Pro přístup do prostoru pro baterie však musí uživatel nejprve zatlačit a otočit zadní desku. I když existují určité obavy, je nepravděpodobné, že by AirTag porušil jakoukoli přímou regulační doložku. Místo toho je pravděpodobné, že nedostatek informací ohledně toho, jak ‌AirTags vyhovují stávajícím předpisům, způsobil, že je prodejce stáhl.

Zdroj: Macrumors.com