6K displej není pro nový čip Apple M1 problém, Pro Display XDR také zvládne

6K displej už nabízí skutečně obrovské rozlišení a podpora takové obrazovky vyžaduje vysoký výkon. Nové počítače Mac mini a MacBook Pro s čipem Apple M1 to zvládnou.

Nové modely Apple Mac mini a 13palcový MacBook Pro s speciálně navrženým čipem M1 jsou kompatibilní až s 6K displejem, včetně Apple Pro Display XDR. Pro srovnání, předchozí generace Macu mini s procesorem Intel a základní 13palcový MacBook Pro s Intel procesorem a dvěma porty Thunderbolt 3 podporují až 5K displej.

6K displej jako Pro Display XDR připojíte 

Nový MacBook Air s čipem M1 může také pohánět 6K displej, ale stejně tak i předchozí MacBook Air s procesorem Intel vydaný na začátku tohoto roku.

Podpora 6K displejů se rozšiřuje v celé řadě Mac, s dalšími schopnými modely včetně 15palcového nebo 16palcového MacBooku Pro z roku 2018 a novějších, 13palcového MacBooku Pro z roku 2020 se čtyřmi porty Thunderbolt, modelů iMac 2019 nebo novějších a 2019 Mac Pro. Apple Pro Display XDR je také kompatibilní s jakýmkoli modelem Macu s porty Thunderbolt 3, který je možné spárovat s externím grafickým modulem Blackmagic eGPU.

Nový Mac mini, 13palcový MacBook Pro a MacBook Air znamenají začátek přechodu společnosti Apple od procesorů Intel v počítačích Mac. V červnu společnost Apple odhalila své plány začít používat vlastní čipy v počítačích Mac, což slibuje špičkový výkon na watt. V té době Apple uvedl, že přechod bude trvat přibližně dva roky.

Apple uvádí, že čip M1 poskytuje až 3,5krát rychlejší výkon procesoru, až 6krát rychlejší výkon GPU a až 15krát rychlejší strojové učení, přičemž umožňuje výdrž baterie až dvakrát delší než u předchozí generace počítačů Mac.

Zdroj: Macrumors.com