5 funkcí, které bychom rádi viděli v budoucím iPadOS

iPadOS je operační systém, který běží na Apple tabletech. Ač je to díky základu z iOS velmi dobrý systém, pořád je několik funkcí, které nemá. Jaké to jsou?

Apple s iOS 14 představil hlavní aktualizace, které zahrnují vylepšenou domovskou obrazovku s podporou widgetů, aktualizované návrhy widgetů, knihovnu aplikací pro organizaci aplikací, aplikaci Překladač, novinky ve Zprávách, přepracovanou verzi Safari a spoustu dalšího. Mnoho z těchto funkcí přišlo také na iPadOS 14, doprovodnou aktualizaci pro iOS 14, která je určena pro iPady, ale několik klíčových funkcí bylo vynecháno.

iPadOS 14 není dokonalý

Kromě toho existují také některé zjevné a dlouho požadované funkce, které v iPadu stále chybí i 10 let po vydání prvního Apple tabletu. Přečtěte si další informace o iOS 14‌ funkcích, které nebyly na iPad přivedeny, spolu s několika funkcemi, které by Apple opravdu rád představil.

Přizpůsobitelné widgety na domovské obrazovce

Se systémem ‌iOS 14‌ společnost Apple přepracovala ‌widgety‌ a představila nové návrhy, funkce a možnosti přizpůsobení. Tyto ‌widgety‌ se dostaly i do iPadOS, ale chybí zde jedna hlavní funkce - schopnost vytáhnout widget z postranního panelu a přesunout jej na ‌domovskou obrazovku.

Na iPhonu můžete popadnout jakýkoli widget a přidat ho na ‌plochu‌ vedle ikon aplikací, ale na iPadu to nemůžete udělat. Od iPadOS 13 má ‌iPad‌ možnost zobrazit  ‌widgety‌ na ‌ploše‌, ale pouze v režimu na šířku a pouze na levé straně displeje.

Neexistuje žádná možnost umístit widgety, kamkoli chcete, a proč tato funkce nebyla přidána, je vzhledem k tomu, že je na ‌iPadu k dispozici spousta místa, skutečná záhada.

Knihovna aplikací

Kromě toho na iPadu chybí další novinka z iOS 14, Knihovna aplikací. Na iPhonu vám Knihovna aplikací umožňuje přejetím prstu na konec stránek přejít na obrazovku, která má adresář se všemi nainstalovanými aplikacemi pro snadný přístup.

To není na ‌iPadu‌ k dispozici, což znamená, že nejsou k dispozici ani doprovodné funkce, jako je schopnost skrýt ikony aplikací a stránky z ‌plochy‌, takže vlastníci ‌iPadu‌ nedostanou stejnou úroveň přizpůsobení ‌obrazovky‌.

Překladač

Aplikace Překladač je významným doplňkem iOS 14‌, který přidává specializovanou překladatelskou aplikaci, která pracuje s textovými a mluvenými překlady, s šikovnými funkcemi, jako je režim konverzace pro komunikaci s někým, kdo mluví jiným jazykem.

Překladač je jednoznačně ten typ aplikace, kterou Apple předpokládá, že se bude používat při cestování, ale i když iPad často není přímo cestovní zařízení, aplikace Translate má stále potenciál být užitečná i na větší obrazovce. iPadOS 14‌ obsahuje integrované funkce překladu v Safari, stejně jako ‌iOS 14‌, ale to je trochu něco jiného.

Rozšíření displeje

S iPadem Pro (a nadcházejícím iPadem Air) můžete použít port USB-C k připojení k externímu displeji, ale funkce se zdá být polovičatá. Po připojení se obrazovka vašeho iPadu zrcadlí na cílovém displeji, ale nezobrazuje se na celé obrazovce. Neexistuje ani možnost vypnout displej ‌iPadu‌, když používáte připojený monitor, což vás rozptyluje.

Společnost Apple také nepřidala možnost rozšíření displeje, což by byla užitečnější možnost než zrcadlení. Existuje několik aplikací, které s druhou obrazovkou dokážou víc, například iMovie, ale neexistuje úplná nativní podpora pro rozšíření plochy.

Podpora více uživatelů

10 let po spuštění prvního ‌iPad‌u stále neexistuje podpora více uživatelů, i když Apple již několik let tlačí na ‌iPad‌ jako náhradu za PC. Neexistuje žádná možnost sdílet ‌iPad‌ s někým, ale mít odlišná Apple ID, pravděpodobně proto, že Apple chce, aby každý v rodině měl svůj vlastní ‌iPad‌.

Apple přidal podporu více uživatelů pro učebny, takže děti mohou sdílet iPady mezi různými třídami, ale nezdá se, že by to byla priorita pro jiné než vzdělávací situace.

Zdroj: Macrumors.com