Co nás čeká na WWDC 23 a představí Apple nové produkty?

Do konference WWDC 2023 zbývá několik dní a mohla by to být největší a nejdůležitější událost Applu za posledních 10 let. Na letošní konferenci WWDC se očekává, že Apple představí významnou aktualizaci pro uživatele iPhonů s iOS 17 a přepracované rozhraní pro uživatele hodinek Apple Watch s watchOS 10. Nejvýznamnější ze všeho je však očekávané oznámení náhlavní soupravy Reality Pro s funkcemi rozšířené reality a virtuální reality a nové softwarové platformy xrOS.

Kdy se koná konference WWDC 2023?

WWDC 2023 bude zahájena v pondělí 5. června. Apple odstartuje týdenní akci speciální keynote 5. června v 19:00 našeho času. Během této keynote Apple oznámí zásadní aktualizace iPhonu, iPadu, Macu a hodinek Apple Watch. Představí také náhlavní soupravu Reality Pro a softwarovou platformu xrOS.

Očekává se, že keynote WWDC 23 bude předem natočené video s vysokou produkční hodnotou, krásnou videografií Apple Parku a vystoupením několika vedoucích pracovníků a inženýrů společnosti Apple.

Letošní konference WWDC 2023 zahrnuje i osobní část pro vývojáře a zástupce tisku. Vývojáři budou mít možnost zúčastnit se pondělní keynote, prohlédnout si Apple Park a zúčastnit se speciálních zasedání zaměřených na oznámení společnosti.

WWDC 2023

Apple také 5. června vyhlásí vítěze soutěže Apple Design Awards a již oznámil přehled finalistů letošního ročníku. Po skončení keynote uspořádá Apple také konferenci Platforms State of the Union, která nabídne podrobnější informace o oznámeních firmy. Proběhne také speciální večerní aktivita, kterou si podle Applu účastníci nebudou chtít nechat ujít.

Jak sledovat konferenci WWDC 2023 z domova

Pro ty, kteří se nebudou moci zúčastnit konference v Apple Parku, bude Apple živě přenášet celou konferenci WWDC prostřednictvím několika kanálů. Klíčovou přednášku WWDC si budete moci naladit na webu společnosti, v aplikaci Apple Developer, v aplikaci Apple TV a na YouTube. To znamená, že se můžete dívat prostřednictvím jakéhokoli zařízení, které můžete mít, včetně iPhonu, iPadu, Macu a Apple TV.

Akci Platforms State of the Union bude možné sledovat prostřednictvím aplikace Apple Developer a webových stránek ve 22:30 našeho času. Apple bude také 6. června v 3:30 ráno našeho času živě přenášet předávání cen Apple Design Awards.

Co očekávat od WWDC 2023

iOS 17

Na letošní konferenci WWDC Apple především oznámí iOS 17. Půjde o každoroční velkou aktualizaci pro uživatele iPhonů, která přinese nové funkce, změny, opravy chyb a mnoho dalšího. Co je tedy na seznamu nových funkcí iOS 17? Tady jsou spekulace.

iOS 17

Zcela nová aplikace Deník: Tato aplikace bude údajně integrována s aplikací Najít a vytvoří chytrou aplikaci pro psaní deníků, která integruje řadu různých funkcí založených na poloze.

Nový režim chytrého displeje: iOS 17 bude údajně zahrnovat nové horizontální rozhraní pro vždy zapnutou zamykací obrazovku, které může zobrazovat například schůzky v kalendáři, předpověď počasí a oznámení.

Nové funkce aplikace Zdraví: V iOS 17 Apple údajně přidá nové funkce pro sledování nálad a emocí. Ty umožní uživatelům zaznamenávat svou náladu na denní bázi, odpovídat na konkrétní otázky týkající se každého dne a sledovat výsledky v průběhu času. Aplikace Zdraví údajně získá také nové funkce pro správu zrakových potíží, například možnost ukládat informace o předpisech na kontaktní čočky a brýle.

Sideloading a obchody s aplikacemi třetích stran: V reakci na tlak regulačních orgánů v Evropské unii se Apple chystá poprvé zpřístupnit iPhone obchodům s aplikacemi třetích stran. Uživatelé iPhonu tak budou moci instalovat aplikace z jiných zdrojů, než je vlastní obchod App Store. Tyto funkce budou údajně součástí systému iOS 17, ale budou dostupné pouze v Evropské unii.

Vylepšení aplikace Peněženka: Podle agentury Bloomberg chystá Apple v rámci iOS 17 významné změny aplikace Peněženka (Wallet). Žádné další podrobnosti o tom, co tyto změny zahrnují, zatím nejsou k dispozici.

AirPlay a SharePlay: Apple v rámci iOS 17 pracuje také na vylepšení služby SharePlay. Společnost také pracuje na rozšíření AirPlay na více míst, včetně hotelů.

Kromě toho, co se proslýchá, má Apple pravděpodobně v plánu i další nové funkce v iOS 17. Společnost je obecně poměrně dobrá v tom, že brání úniku většiny podrobností o svém softwaru. To znamená, že během akce WWDC vždy existuje prvek překvapení, když Apple oznamuje nové funkce a změny.

iPadOS 17

Uživatelé iPadu se mohou těšit na iPadOS 17, který Apple představí na letošní konferenci WWDC. V současné době jsou zvěsti o tom, co můžeme od iPadOS 17 očekávat, poměrně kusé. Nejkonkrétnější spekulace, kterou jsme zatím slyšeli, pochází od agentury Bloomberg, která uvádí, že iPadOS 17 bude obsahovat aplikaci Zdraví. To by znamenalo, že Apple poprvé rozšířil aplikaci Zdraví mimo iPhone.

Existuje několik dalších funkcí, které se zdají být pravděpodobné pro iPadOS 17 v tomto roce. Především bychom očekávali, že Apple letos přinese na iPad možnosti přizpůsobení zamykací obrazovky, které se poprvé objevily na iPhonu jako součást iOS 16. S iPadOS 17 by se na iPadu mohla objevit také aplikace Deník z iOS 17.

macOS 14

Podobně jako v případě iPadOS 17, ani o tom, co bude součástí macOS 14 v letošním roce, není mnoho zvěstí. Aktualizace bude pravděpodobně obsahovat některé nové funkce ze systému iOS 17, například nějakou integraci s novou aplikací Deník a přístup k novým funkcím Najít.

watchOS 10

Na konferenci WWDC 2023 Apple oznámí watchOS 10 pro Apple Watch. Očekává se, že půjde o zásadní aktualizaci se zcela novým uživatelským rozhraním pro Apple Watch. Podle Marka Gurmana z agentury Bloomberg bude watchOS 10 poměrně rozsáhlou aktualizací zaměřenou na významné změny uživatelského rozhraní.

Klíčem k tomuto novému designu bude nově kladený důraz na widgety. watchOS 10 bude údajně využívat widgety jako ústřední součást softwarového prostředí hodinek Apple Watch. Podle zvěstí bude nový design podobný sadám widgetů, funkci na iPhonu a iPadu, která uživatelům umožňuje skládat několik widgetů na sebe a procházet jimi.

watchOS 10

Podle agentury Bloomberg budou moci uživatelé Apple Watch procházet widgety, jako je sledování aktivity, počasí, akcie, schůzky v kalendáři a další. Nové rozhraní bude k dispozici jako překryvná vrstva pro jakýkoli ciferník hodinek.

Zaměření Applu na widgety by mohlo jít tak daleko, že by mohlo zahrnovat nové funkce pro hardware digitální korunky na Apple Watch. V současné verzi systému watchOS se stisknutím korunky dostanete na domovskou obrazovku hodinek Apple Watch. V systému watchOS 10 však Apple testuje, že korunka místo toho otevře nové rozhraní widgetů.

Kromě widgetů bude watchOS 10 pravděpodobně obsahovat i mnoho nových funkcí systému iOS 17. Například funkce, jako je sledování nálad a emocí v aplikaci Zdraví a Deník, budou mít pravděpodobně nějakou integraci do watchOS 10.

tvOS 17 pro Apple TV a HomePod

O tom, co mohou uživatelé Apple TV a HomePodu očekávat na letošní konferenci WWDC, kolují nulové informace. tvOS 17 bude nejnovějším softwarem pro uživatele Apple TV, zatímco HomePod dostane verzi softwaru 17 a bude k dispozici pro HomePod a HomePod mini.

15palcový MacBook Air

Co se týče nového hardwaru na WWDC, očekává se, že Apple představí nový 15palcový MacBook Air. V současné době je MacBook Air k dispozici pouze v jedné variantě s úhlopříčkou 13,6 palce a Apple by tak poprvé nabídl verzi svého nejoblíbenějšího notebooku s větší úhlopříčkou.

Podle agentury Bloomberg má 15palcový MacBook Air rozlišení obrazovky shodné se 14palcovým MacBookem Pro. To znamená, že displej by byl o něco méně ostrý než u 14palcového MacBooku Pro, protože stejné rozlišení je roztaženo na 15 palců.

MacBook Air 15

Pokud jde o výkon, očekává se, že 15palcový MacBook Air bude používat procesor Apple M2 a nabídne výkon na úrovni současné řady Maců s procesorem M2.

Přesná cena 15palcového MacBooku Air není známa. Vzhledem k cenovému rozdílu 500 dolarů (14 000 Kč v ČR) mezi základními 14 a 16palcovými modely MacBooku Pro však lze očekávat, že 15palcový MacBook Air bude mít oproti 13palcovému modelu M2 cenový nárůst na podobné úrovni. To by stanovilo očekávanou cenu 15palcového MacBooku Air na přibližně 1 799 dolarech (u nás kolem 50 000 Kč).

Apple Reality Pro a xrOS

V neposlední řadě vše nasvědčuje tomu, že Apple na konferenci WWDC 2023 představí dlouho očekávanou náhlavní soupravu Reality Pro. Tato náhlavní souprava bude nabízet funkce smíšené i rozšířené reality a bude disponovat mimořádně špičkovými specifikacemi a hardwarem.

Očekává se, že první náhlavní souprava Reality Pro od Applu bude ultraprémiovým produktem s cenou kolem 3 000 USD (u nás se cena může pohybovat až kolem 80 000 Kč). Bude mít špičkové specifikace, včetně inovativní konfigurace tří displejů se dvěma 4K panely Micro-LED.

Apple v současné době pracuje také na cenově dostupnějším produktu náhlavní soupravy, který by však neměla být připravena k sériové výrobě dříve než v roce 2025.

Headset bude zřejmě poháněn systémem xrOS, což je údajně zkratka pro rozšířenou realitu. Softwarová platforma bude podporovat širokou škálu funkcí, včetně FaceTime, konzumace obsahu, hraní her, možnosti vytvářet virtuální světy a místnosti a mnoho dalšího.

Náhlavní souprava Reality Pro umožní uživatelům přepínat mezi režimy AR a VR, což je funkce, která bude nedílnou součástí softwaru xrOS. Režim VR v systému xrOS poskytne pohlcující zážitek. Otáčením přepínače podobného digitální korunce přítomného na samotné náhlavní soupravě bude xrOS postupně přecházet do režimu AR, takže uživatelé budou moci vidět svět kolem sebe.

Na letošní konferenci WWDC uspořádá Apple řadu sezení a workshopů pro vývojáře, aby si rozšířili znalosti systému xrOS. Týkají se například vytváření aplikací pro náhlavní soupravu, strategií přenosu aplikací z jiných platforem na náhlavní soupravu, pokynů pro návrh přesvědčivého zážitku z virtuální reality a dalších témat.

Ale přestože Apple oznámí svou novou náhlavní soupravu a systém xrOS na konferenci WWDC 2023, očekává se, že bude k dispozici ke koupi až někdy později v tomto roce.

Jak vidíte, konference WWDC 2023 se pro Apple stává velkou událostí. Akce bude zahrnovat nejen každoroční aktualizace stávajícího softwaru, ale také představí první novou softwarovou Apple platformu od roku 2014, kdy byly představeny hodinky Apple Watch.