Kdy se můžeme těšit na MacBook s dotykovým displejem?

Někteří fanoušci Applu si už dlouho přejí, aby Apple spojil funkce iPadu s Macem, a zdá se, že se to konečně stane. Apple prý pracuje na technologii dotykového Macu a prvního dotykového MacBooku bychom se mohli dočkat již za několik let.

Jaké modely dostanou dotykový displej?

Podle Marka Gurmana z agentury Bloomberg se inženýři Applu aktivně zabývají vývojem Macu s dotykovým displejem a jedním z prvních Maců s dotykovým displejem by mohla být OLED verze MacBooku Pro.

Jak budou fungovat počítače Mac s dotykovou obrazovkou

Očekává se, že první MacBook s dotykovou obrazovkou bude mít i nadále tradiční konstrukci notebooku s trackpadem a klávesnicí.

MacBook Pro

Přestože bude i nadále používán standardní design notebooku, stroj bude vybaven displejem, který podporuje dotykové zadávání jako iPhone nebo iPad.

Operační systém

Gurman říká, že první dotykové počítače Mac budou pravděpodobně používat operační systém macOS, který už na nich běží. Apple v tuto chvíli nehodlá kombinovat iPadOS a macOS, ačkoli s uvedením nových Apple Silicon čipů se hranice mezi operačními systémy stírají.

Aplikace pro iPhone a iPad již lze spouštět na počítačích Mac s těmito čipy, pokud se vývojář neodhlásí z multiplatformní funkce.

Historie Maců s dotykovou obrazovkou

Vedení společnosti v průběhu let mnohokrát prohlásilo, že Apple nemá v plánu vydat Mac s dotykovou obrazovkou. V roce 2021 například šéf hardwarového inženýrství společnosti John Ternus řekl, že nejlepším dotykovým počítačem je iPad, přičemž Mac je zcela optimalizován pro nepřímý vstup, nikoli pro dotyk. Dále řekl, že:

Zatím jsme necítili důvod to měnit.

Šéf softwarového inženýrství společnosti Apple Craig Federighi v roce 2020 uvedl, že podle názoru Applu ergonomie Maců vyžaduje, aby ruce byly opřené o povrch, a tvrdil, že zvedání ruky, abyste se dotkli obrazovky, je únavné. Dotykové notebooky jiných společností také nebyly pro Apple přesvědčivé. Craig dodal:

Nemyslím si, že bychom se někdy podívali na některého z dosavadních výrobců a řekli si, jak rychle něco podobného také uvedeme?

Později v roce 2020 Federighi uvedl, že o dotykovém rozhraní pro Mac se neuvažovalo a že Apple nemá žádné tajné plány na změnu způsobu, jakým Mac funguje. V tuto chvíli Apple odmítá tvrzení o dotykovém Macu již téměř deset let.

Konkurence

Téměř všichni výrobci počítačů vyrábějí nějaký druh hybridního zařízení na bázi dotykového tabletu a notebooku, přičemž mnohé z nich jsou prezentovány jako zařízení typu vše v jednom nebo konvertibilní zařízení.

HP notebook

HP, Lenovo, Dell, Asus, Microsoft, Google a Samsung nabízejí notebooky s dotykovým displejem. Hlavní konkurent Applu, Samsung, například nabízí Galaxy Book, který má tradiční klávesnici a trackpad spojený s dotykovým displejem.

Datum vydání

První Mac s dotykovou obrazovkou by se mohl objevit už v roce 2025, ale Apple má ještě čas své plány změnit.