Skládaný iPhone s čtečkou otisků v displeji. Je toto Apple budoucnost?

Skládaný iPhone je už v testovacím režimu a Apple společně s ním zkouší také integrovanou čtečku otisků prstů do displeje. Kdy by mohl podobné zařízení vydat?

Podle nové zprávy analytika Marka Gurmana Apple zahájil práce a testování na iPhonu se skládacím displejem. Nové technologie ale nijak nekomentuje a ani se do budoucna nezavázal, že skutečně skládací iPhone někdy představí.

Skládaný iPhone s více možnostmi

Vývoj se zatím nerozvinul nad rámec displeje a Apple ve svých laboratořích nemá plně skládací prototypy iPhone‌. Stejně jako skládací smartphony od jiných společností by složený ‌iPhone‌ umožnil společnosti Apple vytvořit větší displej v kompaktním balení, který můžete po složení snadno schovat do kapsy.

Apple diskutoval o několika velikostech skládací obrazovky, včetně té, která se rozkládá na velikost podobnou 6,7palcovému displeji iPhone 12 Pro Max. Designy společnosti mají údajně většinou neviditelný pant s elektronikou umístěnou za displejem. Server Bloomberg naznačuje, že skládací iPhone‌ bude pravděpodobně telefon, který se představí až za dlouho, jestli vůbec někdy. V roce 2021 se tak má americká firma zaměřit hlavně na menší aktualizace současných zařízení.

iPhone 13 bez výraznějších změn

U modelů iPhone 13 plánovaných na letošní rok se neočekávají významné konstrukční změny, protože modely ‌iPhone 12 v roce 2020 znamenají významnou technologickou a designovou změnu. Inženýři společnosti Apple považují iPhony 2021 za „S“ verzi modelů 2020. Apple v minulosti používal přídomek „S“ v letech, kdy modely ‌iPhone‌ obsahovaly více menších aktualizací.

Ačkoli se očekává, že změny designu budou drobné, Apple testuje čtečku otisků prstů Touch ID v obrazovce, která by znamenala zásadní změnu biometrických systémů, které Apple používá pro vlajková zařízení od uvedení ‌iPhone‌ X. Senzor otisků prstů by byl k dispozici společně s Face ID a byl by vhodný pro uživatele ‌iPhonu‌, kteří při používání roušek nemohou odemknout své iPhony pomocí rozpoznávání obličeje.

Apple také uvažoval o odebrání nabíjecího portu pro některé modely ‌iPhone‌ ve prospěch bezdrátového nabíjení, což se zdá být něco, co je pro iPhony 2021 v tuto chvíli stále na stole. Zpráva agentury Bloomberg dnes také potvrzuje, že se očekává, že se štítky AirTags dočkají uvedení na trh v roce 2021, a opakuje fámy o iPadu Pro, které naznačují, že Apple pracuje na aktualizované verzi s Mini-LED displejem a rychlejším procesorem.

Zdroj: Macrumors