Nový Homepod mini už je blízko. Co čekat od 2. generace?

Apple před třemi lety na své akci "Hi, Speed" spolu s iPhonem 12 a iPhonem 12 Pro oznámil HomePod mini, který poprvé nabídl malou verzi svého chytrého reproduktoru s cenovkou kolem 2 500 Kč.

Necelý půlrok po oznámení HomePodu mini Apple přestal vyrábět původní HomePod a HomePod mini zůstal jediným chytrým reproduktorem společnosti až do začátku letošního roku, kdy Apple znovu uvedl HomePod v plné velikosti. Nově představený HomePod nabízí velké množství funkcí, které byly dříve exkluzivní pro HomePod mini, včetně čipu Apple Watch řady S, ultraširokopásmového čipu U1, podpory technologie Thread, snímače teploty a vlhkosti a větší podsvícené dotykové plochy, která svítí od kraje ke kraji.

V roce 2021 Apple HomePod mini barevně osvěžil a přidal modrou, žlutou a oranžovou variantu, ale jinak se zařízení od svého představení nezměnilo. Nyní patří mezi nejstarší zařízení, která Apple stále prodává, překonává ho pouze Pro Display XDR a druhá generace Apple Pencil.

Co dál s HomePodem mini?

Mark Gurman z agentury Bloomberg jako první upozornil na práci společnosti Apple na druhé generaci HomePodu mini v srpnu 2022. Gurman od té doby vyjádřil skepsi ohledně toho, co by nový HomePod mini mohl nabídnout, protože "nejnovější HomePod neobsahuje žádné nové významné funkce, které by již nebyly v modelu mini za 99 dolarů".

HomePod mini

Druhá generace HomePodu mini by pravděpodobně mohla představit Handoff s nižší latencí díky ultraširokopásmovému čipu druhé generace, vylepšenému zvuku a mikrofonům a čipu S7, S8, S9 nebo S10. Požadavky Siri jsou nyní na hodinkách Apple Watch Series 9 zpracovávány lokálně díky lepšímu výkonu čipu S9, takže přenesení stejného hardwaru do nové generace HomePodu mini by mohlo výrazně zvýšit odezvu Siri. Nový HomePod mini by se také mohl dočkat vylepšení specifikací, například podpory Wi-Fi 6E.

HomePod mini v současnosti obsahuje čip S5 z Apple Watch Series 5 a první generace Apple Watch SE. V roce 2024 bude pravděpodobně uveden čip S10 v nové generaci hodinek Apple Watch, takže to je nejpokročilejší čip, který by Apple mohl zařízení reálně poskytnout, pokud bude uvedeno na trh před koncem roku 2025.

HomePod z roku 2023 obsahuje čip S7, tedy stejný čip, který byl použit v hodinkách Apple Watch Series 7 z roku 2021. Navzdory uvedení čipu S8 koncem roku 2022 v hodinkách Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra a druhé generaci Apple Watch SE se Apple rozhodl použít čip S7. To naznačuje, že není jisté, zda Apple použije svůj nejnovější čip řady S v druhé generaci HomePodu mini.

Čipy S6, S7 a S8 jsou v zásadě stejné a jsou založeny na čipu A13 Bionic. Naproti tomu čip S9 je založen na čipu A15 Bionic, což vede k výraznému zvýšení výkonu a efektivity. Čip S6, S7 nebo S8 by byl pro HomePod mini stále pozoruhodným upgradem, ale čip S9 nebo S10 by nabídl ještě podstatnější vylepšení.

Apple Watch S9

Zdá se také velmi pravděpodobné, že nový HomePod mini přijde v osvěženém výběru barevných variant. Současné zařízení je k dispozici ve vesmírně šedé, modré, žluté, bílé a oranžové barvě. U znovu představeného HomePodu plné velikosti Apple vyměnil vesmírně šedou barvu za půlnoční, takže podobná změna se zdá být pravděpodobná minimálně u HomePodu mini.

Datum vydání

V únoru analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo uvedl, že Apple zahájí hromadné dodávky druhé generace HomePodu mini v druhé polovině roku 2024, což se zdá pravděpodobné vzhledem ke stáří současného modelu a zjevnému aktivnímu vývoji nové verze po dobu delší než jeden rok.

Je také možné, že by Apple mohl s uvedením nového HomePodu mini počkat až do debutu třetí generace HomePodu v plné velikosti, zejména pokud bude obsahovat nové funkce. Podle Ming-Chi Kuo Apple vyvíjí aktualizovanou verzi HomePodu, která bude mít 7palcový displej. HomePod se 7palcovým displejem by měl vyjít nejdříve příští rok.