Nový Apple iPhone 2019 vyjde levně. Alespoň tedy jeho výroba

Nový Apple iPhone 2019, konkrétně model 11 Pro Max, se řadí mezi nejdražší prodávané telefony vůbec. Jeho výrobní cena je ale několikanásobně nižší.

Když Apple uvedl své nové iPhony 11, bylo hned jasné, že bude pokračovat ve vyjetých kolejích a nasadí minimálně stejnou cenovku jako tomu bylo loni. Opravdu se tak stalo a nejdražší model, iPhone 11 Pro Max, stojí 32 990 Kč. Jedná se o koncovou cenu, která je určena pro běžného zákazníka a každý si ji může zjistit během pár sekund. Zajímavější cifry jsou ale u výroby.

Nový Apple iPhone 2019 za třetinu?

Portál TechInsights rozebral jednotlivé komponenty telefonu a zaměřil se na cenu každého z nich. Poté spočítal celkové výrobní náklady. Je jasné, že k tomu se přidají položky jako je doprava, marketing, mzdy zaměstnanců a v neposlední řadě marže.

Celkem server vypočítal cenu 490,5 dolarů. V přepočtu je to zhruba 11 280 Kč. A to už je opravdu velmi lákavá cena. Nejdražším komponentem celého zařízení je trojitý systém fotoaparátu, za který Apple platí dodavatelům 73,5 dolaru. O rok dříve to byl OLED displej, ten nyní zaujímá druhé místo na pomyslném žebříčku a jeho cena je 66,4 dolaru.

Na druhé straně pak stojí baterie, kterou si Apple kupuje za pouhých 10,5 dolaru. Zajímavou položkou je i montáž. Ta Apple vychází na 21 dolarů za jeden telefon.

V porovnání s loňským iPhonem Xs Max se cena za komponenty zvýšila zhruba o 50 dolarů. Je tak chválihodné, že ceny pro koncové zákazníky zůstaly stejné a Apple si musel ubrat na své marži.

Zdroj: TechInsights