Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Lightning v iPhonu čeká konec, co bude dál a čím ho Apple nahradí?

Lightning v iPhonu je od září roku 2012 a brzy bude slavit 10. výročí. Sám Apple se ale nechal slyšet, že právě 10 let by ho chtěl v telefonech udržet.

Když Phil Schiller v září 2012 při představení iPhonu 5 představil konektor Lightning, označil jej za moderní konektor pro příští desetiletí. S blížícím se letošním desetiletým výročím nastávají otázky, jak bude vypadat budoucnost iPhonu a zda tato budoucnost bude zahrnovat port Lightning, nebo možná žádný port.

Lightning v iPhonu 14 bude?

Každý iPhone od iPhonu 5 byl vybaven Lightning portem, který Apple v roce 2012 propagoval jako menší, chytřejší a odolnější port ve srovnání s předchozím 30pinovým konektorem. Přestože většina řady iPadů a celá řada Maců je nyní vybavena konektorem USB-C, iPhone se stal se začleněním konektoru Lightning výjimkou.

Průmysl chytrých telefonů rychle přešel na USB-C a naprostá většina telefonů na trhu je vybavena univerzálnějším portem. Neochota společnosti Apple následovat ostatní a přijmout USB-C mnoho zákazníků naštvala, ale zdá se, že Apple zůstane u Lightningu v iPhonu i do budoucna.

Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo, který často sdílí přesné poznatky o produktových plánech Applu, uvedl, že společnost se domnívá, že přijetí USB-C by mělo negativní dopad na její program Made for iPhone (MFi). Dále poznamenává, že Apple se obává nižších standardů voděodolnosti pro USB-C ve srovnání s Lightning. Vzhledem k těmto dvěma bodům Kuo tvrdí, že iPhone bude v dohledné budoucnosti nadále vybaven Lightning konektorem.

Lightning má u Applu nad USB-C navrch

Konečným cílem Applu pro iPhone je přejít zcela na bezportové tělo a spoléhat se na MagSafe a bezdrátová připojení pro potřeby nabíjení a přenosu dat. Systém MagSafe v iPhonu, který poprvé debutoval v iPhonu 12, stále není zcela vyzrálý a zatím se omezuje na nabíjení. Je velmi nepravděpodobné, že by Apple opustil Lightning a přijal USB-C jen na několik let, než přejde na bezportové připojení. Místo toho je pravděpodobnější, že bude používat Lightning a zároveň bude pokračovat v dozrávání MagSafe pro budoucí bezportový iPhone.

Lightning kabel

Evropská komise by však mohla ovlivnit, jak brzy se bezportového iPhonu dočkáme. Komise navrhla směrnici, která by vyžadovala, aby všechna zařízení spotřební elektroniky, včetně chytrých telefonů, tabletů, fotoaparátů, sluchátek, přenosných reproduktorů a kapesních herních konzolí, byla vybavena společným portem nebo-li USB-C. Pokud směrnice v tomto roce projde, budou mít společnosti, jako je Apple, dva roky na přechod svých zařízení na USB-C.

Apple má dost času na přechod

Existují však určité výhrady. Na papíře by směrnice představovala významnou změnu pro iPhone, protože by byl nucen zahrnout USB-C, ale směrnice se vztahuje pouze na zařízení, která se nabíjejí přes kabel.

Mluvčí EK potvrdil serveru The Verge, že pokud se zařízení nabíjí výhradně prostřednictvím bezdrátového nabíjení, nemusí obsahovat port USB-C. To spolu s dvouletým přechodným obdobím, které by podle směrnice měly společnosti na přechod na USB-C získat, dává Applu dostatek času na to, aby vyzrál na MagSafe a opustil Lightning ve prospěch plně bezdrátové budoucnosti.

Zmatená nabídka portů Applu nezůstala bez povšimnutí. V nejnovějších modelech iPhonu, iPadu, MacBooku Pro, Apple Watch a AirPods nabízí Apple zákazníkům čtyři zcela odlišné typy nabíječek, kterými mohou svá zařízení napájet. Mark Gurman z agentury Bloomberg na tuto nejednotnost upozornil ve svém zpravodaji Power On letos v srpnu. Jak Gurman tehdy poznamenal, „Lightning sloužil Applu dobře od roku 2012, ale USB-C jasně zvítězil v celém odvětví a stal se výchozím konektorem pro nová zařízení.“

Zdroj: Macrumors.com