LiDAR skener a menší baterie. To jsou největší změny nového iPadu Pro po rozebrání

LiDAR senzor je naprostou novinkou u Applu. Ještě nikdy ho v žádném zařízení nepoužil. YouTube kanál EverythingApplePro nový tablet rozebral a objevil i další změny.

Nový iPad Pro z roku 2020 je napájen 7540Wh baterií, která je rozdělena do dvou článků. Jedná se o drobný pokles oproti 7812Wh baterce v předchozím iPadu Pro 2018. Je zajímavé, že jeden článek je o něco menší než ten druhý. Zřejmě proto, aby se do útrob vměstnal rozměrný trojitý systém fotoaparátů.

LiDAR skener ze dvou částí

Pokud jde o fotoaparát, varianta 2020 disponuje dvěma objektivy. Ultraširokoúhlý snímač nese rozlišení 10 Mpx a druhý širokoúhlý pak 12 Mpx. Třetím objektivem je pak ve skutečnosti LiDAR skener, který je složen ze dvou částí. Systém nebyl podrobně popsán v plném rozsahu, ale zobrazované části jsou pravděpodobně vysílačem a přijímačem VSCEL. Dvojice společně vytvářejí mapy hloubky měřením času potřebného k pohybu pulzů světla k cílové ploše a od ní.

Zajímavé je, že celý systém - duální kamery a LiDAR skener - je kompaktnější než jednotka s trojitým objektivem nasazená v iPhone 11 Pro. Aktuální zvěsti naznačují, že Apple v letošním roce zabuduje svoji technologii ToF do příští generace iPhonů, což může mít za následek uspořádání tří nebo čtyř modulů v závislosti na modelu telefonu.

Test hrubé síly

Přední strana základní desky, která nebyla odstraněna během poškození, se zdá téměř totožná s deskou plošných spojů nalezenou v iPadu Pro 2018, s výjimkou výměny za procesor Apple A12Z. Existuje několik drobných změn, například přepracované konektory napájení a dat, a to, co by mohlo být nahrazením čipu označeného v roce 2018 jako „343S00248-A0 1835NHGY“.

Jak ilustruje test ohybu, iPad Pro se ohne poměrně snadno, když na tenký hliníkový profil působí dostatečná síla. Ve videu se ukazuje, že v porovnání s předchozím modelem nedošlo k zásadnímu zpevnění celého šasi.

Zda letošní iPad Pro trpí stejným problémem jako jeho předchůdce, není známo. Apple loni uvedl, že některé kusy byly dodány s mírným ohnutím na liniích dielektrických antén nebo v jejich blízkosti. V návaznosti na stížnosti zákazníků vydala společnost prohlášení o této záležitosti a uvedla, že její technické tolerance umožňují odchylku nejvýše 400 mikronů na jedné straně.

Zdroj: Appleinsider