Kdy vyměnit baterii v iPhonu?

Apple od března zvýšil ceny za výměnu baterie v iPhonu. Ať už vás jen zajímá, jak je na tom vaše baterie, nebo máte problémy s výdrží baterie či nečekaným vypínáním, můžete stav snadno zkontrolovat v Nastavení iOS. Níže se věnujeme tomu, jak zjistit stav baterie iPhonu, tipům, kdy je čas na výměnu, očekávaným cyklům nabíjení a dalším informacím.

Řada iPhone 14 byla uvedena na trh s vyšší cenou za mimozáruční výměnu baterie ve výši 99 dolarů. To má dopad i na české zákazníky. Změnou od 1. března však Apple zdražil výměnu baterie u všech svých starších modelů iPhonů o 20 dolarů. Tím se cena za výměnu baterií v iPhonech 13 až iPhonech X zvýšila na 89 dolarů a v iPhonech SE, iPhonech 8 a starších na 69 dolarů. V českých servisech se výměna baterie pohybuje od 1500 Kč u iPhonu X až na částky kolem 3 000 Kč u nejnovějších iPhonů.

Pokud svůj iPhone aktualizujete každý rok nebo dva, neměli byste snad mít problém s degradovanou baterií, pokud tedy neskončíte s vadnou. Ale pro ty, kteří mají iPhony staré dva roky nebo starší, skončí slabý stav baterie v určitém okamžiku jako nevyhnutelnost kvůli chemickému stárnutí spolu s tím, kolika nabíjecími cykly prošly.

Jak zobrazit stav baterie iPhonu

  • Otevřete aplikaci Nastavení na iPhonu
  • Přejeďte prstem dolů a klepněte na položku Baterie
  • Nyní vyberte možnost Kondice baterie a nabíjení
  • V horní části se zobrazí aktuální kapacita vaší baterie

iPhone kondice baterie

Kdy byste měli vyměnit baterii iPhonu?

Když kapacita baterie klesne pod 80 % původní kapacity, možná byste měli zvážit její výměnu. Totéž platí, pokud se zobrazí upozornění na zhoršený stav baterie nebo pokud nevydrží nabitá.

Ve výše zobrazené části Kondice baterie a nabíjení byste měli vidět upozornění, pokud je stav vaší baterie zhoršený a pokud způsobuje problémy, jako je neočekávané vypínání nebo neschopnost udržet špičkový výkon.

Apple uvádí, že baterie iPhonu jsou navrženy tak, aby si při provozu za běžných podmínek zachovaly až 80 % své původní kapacity při 500 úplných nabíjecích cyklech.

Apple po zakoupení nového iPhonu poskytuje na baterii záruku 6 měsíců. Po uplynutí této doby si musíte případnou výměnu platit sami.

Když baterie iPhonu klesne pod 80 % své původní kapacity, může být automaticky použita funkce nazvaná řízení výkonu. Ta funguje jako prevence neočekávaného vypnutí.