Jaký stylus pro iPad vybrat? Nabízí se Apple Pencil i Logitech Crayon

Apple v tom udělal pěkný guláš. Hledáte-li ideální stylus pro iPad, záleží, jaký tablet společnosti vlastníte nebo plánujete koupit.

Apple se neustále snaží minimalizovat rozdíly mezi iPadem a MacBookem. Svůj tablet také často uvádí jako náhradu za stolní i přenosný počítač. Výkon na to má, to sice ano, stále jej ale limituje operační systém iOS a dotykový displej. Tedy neberte to špatně, ten je skvělý, ale prostě a jednoduše nestačí.

Chcete-li tedy využít potenciálu iPadu naplno, je vhodné pořídit si k němu ještě dodatečné příslušenství, např. stylus pro iPad. Variant se nabízí několik a to nejen přímo z dílny Applu a to i když těch s příchodem Apple Pencil značně ubylo.

 

Apple Pencil – ideální stylus pro iPad? 

Pokud se budeme bavit o iPadech Pro z podzimu roku 2018, je jednou z jasných variant druhá generace Apple Pencil. Ta je tedy zatím kompatibilní pouze s 11palcovým iPadem Pro a 12,9palcovým iPadem Pro (3. generace) a vyjde vás na nemalých 3 490 Kč. Za tuto cenu ale pracuje s přesností do posledního pixelu a má nejnižší latenci na trhu.

Dokonale se hodí na kreslení, skicování, vybarvování, dělání poznámek i třeba anotování e-mailů. Přitom se chová přirozeně jako obyčejná tužka. K tomu má i dotykový povrch, který reaguje na dvojité poklepání.

První generace Apple Pencil vás vyjde na 2 590 Kč a je kompatibilní s modely uvedené níže:

iPad Air (3. generace)

iPad mini (5. generace)

10,5palcový iPad Pro

iPad (6. generace)

12,9palcový iPad Pro (2. generace)

12,9palcový iPad Pro (1. generace)

9,7palcový iPad Pro

I tento model rozpoznává přítlak a náklon, takže s ním můžete snadno pracovat s tloušťkou čáry, jemně stínovat a používat širokou paletu výtvarných efektů. A to samozřejmě jako s obyčejnou tužkou. Nenabíjí se bezdrátově, jako jeho druhá generace, ale pomocí Lightning konektoru. Také neobsahuje dotykové ovládání a jeho design není tak minimalistický.

 

A co další výrobci? 

Hodit se může i Logitech Crayon. Jedná se o všestranné, na pixel přesné digitální pero k iPadu Air (3. generace), iPadu (6. generace) a iPadu mini (5. generace), se kterým můžete dát průchod své kreativitě v aplikacích, co podporují Apple Pencil. S nově představenými modely se tak konečně rozrostlo portfolio podporovaných tabletů, což by mohlo dopomoci i jeho prodejům. Díky vyspělé technologii se s ním píše stejně přirozeně jako perem na papír. Navíc vás vyjde o něco levněji, konkrétně na 1 899 Kč.

Z dalších výrobců se pak vyplatí sáhnout po značce Adonit. Ta je nejen zavedená, ale i osvědčená. Nabízí několik variant a její stylus pro iPad vás obvykle vyjde jen něco málo přes tisíc korun.