Jak zapnout gesto poklepání i na starších Apple Watch

Jednou z hlavních nových funkcí hodinek Apple Watch Series 9 a Ultra 2 je něco, co se nazývá poklepání, které umožňuje uživatelům ovládat nositelné zařízení stisknutím palce a ukazováčku. Ačkoli plná funkčnost a nové uživatelské rozhraní této funkce jsou skutečně omezeny na nejnovější hardware, kdokoli s hodinkami Apple Watch Series 3 a novějšími může gesta podobná dvojitému poklepání zapnout a zprovoznit tuto funkci pro mnoho stejných případů použití již nyní, zde je návod, jak na to.

Zde je popis nového gesta dvojitého poklepání pro Apple Watch Series 9 a Ultra 2, které byly oficiálně spuštěny se systémem watchOS 10.1, od společnosti Apple:

Díky novému gestu dvojitého klepnutí mohou uživatelé Apple Watch Series 9 snadno ovládat jednou rukou, aniž by se museli dotýkat displeje. Uživatelé mohou dvakrát klepnout ukazováčkem a palcem ruky na hodinky a rychle a pohodlně tak provést mnoho nejběžnějších akcí na Apple Watch Series 9.

Apple tvrdí, že nová schopnost je možná díky aktualizovanému Neural Engine v S9 SiP, který dokáže lépe zpracovávat data z akcelerometru, gyroskopu a optického snímače srdečního tepu.

I když se nejedná o úplně stejnou funkci jako oficiální možnost dvojitého poklepání, společnost Apple již dříve uvedla na trh funkce zpřístupnění pro Apple Watch Series 3 a později nazvané AssistiveTouch a rychlé akce. Ty umožňují komukoli ovládat hodinky gesty, jako je stisknutí, dvojité stisknutí (stejné jako dvojité klepnutí), sevření a dvojité sevření.

Jak používat gesto poklepání na hodinkách Apple Watch

Možnost 1 - rychlé akce

  • Otevřete aplikaci Watch na iPhonu
  • Přejeďte prstem dolů a vyberte možnost Zpřístupnění
  • Přejeďte prstem dolů a klepněte na položku Rychlé akce (v části Motorické funkce)
  • Klepnutím na Zapnuto v horní části ji zapněte
  • Nyní, když je k dispozici, budete vyzváni k dvojitému stisknutí pro provedení rychlé akce
  • Pokud výzvu přehlédnete, sledujte tlačítka, která mají modrý obrys - to znamená, že je můžete vybrat dvojitým stisknutím/poklepáním

Zjistil jsem, že s hodinkami Apple Watch Ultra to většinou funguje, ale někdy musím gesto dvojitého klepnutí provést podruhé, aby bylo rozpoznáno.

Apple Watch poklepání gesto

Rychlé akce jsou šikovným způsobem, jak vyzkoušet, jak vypadá dvojité klepnutí. Nezahrnuje všechny možnosti. Apple například ukázal, že oficiální dvojité klepnutí u Series 9 a Ultra 2 zahrnuje možnost přejít z ciferníku hodinek do nového uživatelského rozhraní widgetů, procházet widgety a další funkce pomocí gesta dvojitého klepnutí.

Mnoho funkcí je však stejných mezi rychlými akcemi dostupnými pro téměř všechny hodinky Apple Watch a novým dvojitým poklepáním, které je omezeno na nejnovější hodinky. Patří mezi ně možnost přijímat a ukončovat hovory, pořizovat snímky pomocí aplikace pro ovládání fotoaparátu, ovládat cvičení a mnoho dalšího.

Zde jsou dva příklady používaných rychlých akcí:

Apple Watch rychlé akce

Možnost 2 - AssistiveTouch

Jedná se o plnohodnotné ovládání gesty, které je určeno pro osoby s postižením horních končetin - může jej však používat kdokoli. Přesahuje rámec rychlých akcí i připravované funkce dvojitého klepnutí.

Jeho osvojení zabere více času, ale obsahuje čtyři gesta pro ovládání systému watchOS - stisknutí, dvojité stisknutí, sevření a dvojité sevření. Obsahuje také nabídku akcí, kterou lze vyvolat gestem, jež umožňuje ovládat téměř jakýkoli aspekt nositelného zařízení.

  • Otevřete aplikaci Watch na iPhonu
  • Přejeďte prstem dolů a vyberte možnost Zpřístupnění
  • Přejeďte prstem dolů a klepněte na položku AssistiveTouch (pod položkou Motorické funkce)
  • Klepnutím na přepínač v horní části jej zapněte
  • Nyní klepněte na možnost Hand Gestures (Gesta rukou) a zapněte ji v horní části
  • Nyní si můžete přizpůsobit, co udělá stisknutí, dvojité stisknutí, sevření a dvojité sevření
  • V aplikaci AssistiveTouch je výchozím gestem pro "aktivaci" a akční nabídku dvojité sevření, to můžete změnit v dolní části nabídky Gesta rukou.

Apple Watch AssistiveTouch

Co si myslíte o ovládání gesty na Apple Watch? Používáte už nějakou dobu rychlé akce nebo AssistiveTouch? Chystáte se upgradovat, abyste získali oficiální funkci dvojitého poklepání? Podělte se o své názory v komentářích!