Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Jak si vyzkoušet novou verzi iOS ještě před jeho uvedením

Apple zavedl pozoruhodnou změnu ve způsobu získávání vývojářských a veřejných beta aktualizací pro iPhone se systémem iOS 16.4 a novějším. Podívejte se, jak v Nastavení zapnout beta aktualizace iOS a jaké jsou výhody nového systému.

Apple vydal první beta verzi iOS 16.5 pro vývojáře, přičemž veřejná verze je nepochybně na cestě. V rámci této změny se ze zařízení se systémem iOS automaticky odstraňují staré profily nastavení beta verzí. Změna se týká iOS i iPadOS.

Zde je popis této změny přímo ze strany Applu:

„Počínaje beta verzí iOS a iPadOS 16.4 se členům programu Apple Developer Program zobrazí nová možnost povolit vývojářské bety přímo z Aktualizace softwaru v Nastavení. Tato nová možnost bude automaticky povolena na zařízeních, která jsou již v programu zaregistrována a která se aktualizují na nejnovější beta verzi. Aby se tato možnost v Nastavení zobrazila, musí být váš iPhone nebo iPad přihlášen pod stejným Apple ID, které jste použili při registraci do programu Apple Developer Program. V budoucích verzích iOS a iPadOS bude toto nové nastavení způsobem, jak povolit vývojářské bety, a konfigurační profily již nebudou poskytovat přístup.“

Apple sice zpočátku tvrdil, že pro získání bety budete muset použít stejné Apple ID, které jste použili v Nastavení iOS, to se však změnilo ještě před veřejným vydáním iOS 16.4. Nyní si můžete vybrat, které Apple ID chcete použít pro vývojářské nebo veřejné beta verze.

Jak nainstalovat beta verzi iOS s verzí 16.4 a novějšími

  • Spusťte aplikaci Nastavení na iPhonu nebo iPadu se systémem iOS 16.4.
  • Klepněte na Obecné > Aktualizace softwaru
  • Vyberte nové tlačítko Aktualizace betaverzí (může chvíli trvat, než se zobrazí).
  • Nyní vyberte Developer Beta nebo Public Beta
  • Pokud potřebujete změnit své Apple ID spojené s beta verzí, můžete na něj klepnout dole.

Hlavní výhodou této změny je rychlejší a snazší instalace některé z beta verzí systému iOS do iPhonu nebo iPadu díky možnosti zapnout ji v Nastavení. Rychlejší by mělo být také přepínání mezi veřejnou verzí a beta verzí pro ty, kteří mohou potřebovat přecházet tam a zpět.

K úplnému odstranění konfiguračních profilů nemusí dojít okamžitě, protože Apple neurčitě uvedl: „v budoucích verzích iOS a iPadOS“, místo aby uvedl konkrétní verzi nebo datum.

Každopádně, z mého iPhone 14 Pro byl beta profil automaticky odstraněn.