Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Jak nainstalovat OS X El Capitan

os x el capitan

Apple již vydal novou verzi operačního systému, která se jmenuje OS X El Capitan a pokud nevíte jak jej nainstalovat, ukážeme Vám jak na to. Klikněte v levém horním rohu na ikonu jablíčka a vyberte možnost App store. To otevře aplikaci Mac App Store. Můžete také otevřít přímo tuto aplikaci v Launchpadu nebo v aplikacích. Jakmile jste otevřeli Mac App Store, klikněte na Aktualizace na horní liště. Když bude El Capitan k dispozici objeví se zde. Také je třeba poznamenat, že samotná instalace a stažení může trvat až několik hodin, takže na celou instalaci si určitě udělejte čas. Nicméně předtím, než si stáhnete El Capitan doporučujeme Vám připravit Váš Mac pro aktualizaci podle pokynů uvedených níže.

Bude můj Mac schopný nainstalovat OS X El capitan ?

Pokud vlastníte jeden z těchto počítačů, nemáte se čeho bát:

  • iMac (Mid-2007 nebo novější)
  • MacBook (13-palcový, 2008), (13-inch, model 2009 nebo novější)
  • MacBook Pro (13-inch, Mid-2009 nebo novější), (15-inch, Mid / 2007 nebo novější), (17-palcový, 2007 nebo novější)
  • MacBook Air (na konci roku 2008 nebo novější)
  • Mac Mini (Na počátku roku 2009 nebo novější)
  • Mac Pro (Early 2008 nebo novější)
  • Xserve (Early 2009)

Pro instalaci budete také potřebovat asi 6 GB prostoru (takže se ujistěte, že máte více místa).

Jak si připravit Mac pro El Capitan

Před nainstalováním nového operačního systému je potřeba udělat pár věcí. Zde je seznam toho nejdůležitějšího.

1) Zálohujte váš Mac před instalací

Vypadá to jako formalita a věc kterou jste slyšeli asi tisíckrát. Vyhněte se tak ale nepříjemnostem, které mohou být způsobené špatně nainstalovaným OS X.

Jak nejlépe zazálohovat Mac?

Připojte externí pevný disk k počítači Mac. Vyberte si nový pevný disk, nebo ten, u kterého Vám nevadí, že se vymaže. Po připojení disku k Macu se zobrazí dotaz, zda chcete použít disk pro zálohování vašich dat v Macu. Pokud ano, zvolte možnost – Použít jako zálohovací disk.
Pokud již používáte nějaký disk, tak klikněte na – Předvolby systému > Time Machine a klepněte na tlačítko > Vybrat zálohovací disk. Poté si vyberte externí disk. Přepněte Time Machine na Zapnuto. Indikátor průběhu zálohování se zobrazí v panelu předvoleb Time Machine. Počkejte než se zálohování dokončí před tím než budete pokračováním v instalaci OS X El Capitan.

http://iosblog.cz/wp-content/uploads/2015/09/Timemachine_gallery_windowsquicklook20070611.jpg

2) Ujistěte se, že máte dostatek paměti RAM pro spuštění OS X 10.11 El Capitan

Pokud je váš Mac na seznamu podporovaných zařízení, je pravděpodobné, že na žádný problém s instalací nenarazíte, ale stojí za to provést raději kontrolu, zda máte dostatek paměti RAM pro spuštění OS X El Capitan. Apple říká, že budete potřebovat alespoň 2 GB RAM, doporučené jsou ale 4GB. Pokud máte méně doporučujeme upgrade RAM paměti aby Vám nový systém běžel plynule a bez problémů.

3. Ujistěte se, že máte dostatek volného místa pro novou verzi OS X

Apple uvádí, že byste měli mít alespoň 6 GB volného místa na vašem disku v počítači před instalací nové aktualizace OS X. My ale doporučujeme uvolnit minimálně 15 GB až 20 GB. OS X Yosemite měl 5,16 GB, takže očekáváme podobné požadavky od El Capitaina, a jako tomu bylo u Yosemite tak i pro Capitana budete muset uvolnit nějaký prostor pro dočasné soubory.

4. Potřebujete Mac App Store

Pokud ještě stále vlastníte OS X Leopard, a tím pádem nemáte přístup k Mac App Store, bude potřeba nejdříve upgrade na Mac OS X Snow Leopard. Bez tohoto upgradu se opravdu neobejdete. Naštěstí tento systém stále můžete koupit na stránkách Applu. Stojí 549,- Kč.

Koupit jej můžete zde: http://goo.gl/Sbrf1C

5. Ujistěte se, že je váš Mac v pořádku

Měli byste se ujistit, že je Váš Mac před instalací této velké aktualizace systému, zcela v pořádku.

Otevřete Disk Utility (v / Applications / Utilities). Zde uvidíte svůj pevný disk. Nahoře zvolte možnost  záchrana a klikněte na – ověřit disk. Pokud systém zjistí nějaké problémy, bude nutná oprava. Tu provedete tak, že uvedete počítač do režimu obnovy pomocí klávesové zkratky (CMD + R při spouštění) a pomocí Diskové utility tam provedete požadovanou opravu.

 6. Nastavte si iCloud

Jelikož je iCloud integrován v systému, bude lepší pokud se na něj přihlásíte rovnou a vyhnete se tak případným komplikacím při instalaci a nutnému přihlašování později. Navíc Vám iCloud provede zálohu některých služeb v Macu.

iCloud nastavíte tak, že zapnete Předvolby systému – zvolíte možnost iCloud – a zde dáte možnost přihlásit se.