Jak nainstalovat iOS 17 na iPhone

Apple uvolnil první beta verzi systému iOS 17 pro vývojáře a poprvé v historii dává možnost stáhnout si beta verzi do svých iPhonů zdarma i osobám, které nejsou vývojáři. Čtěte dál a dozvíte se, jak se to dělá.

V minulých letech, kdy Apple oznámil významnou aktualizaci nového operačního systému, byla první vlna beta verzí oficiálně k dispozici ke stažení pouze v případě, že jste platícím účastníkem vývojářského programu, který stojí 99 dolarů ročně. Veřejné betaverze jsou pak uživatelům přihlášeným do programu Apple Public Beta Software Program k dispozici s několikadenním nebo několikatýdenním zpožděním po vydání vývojářské betaverze. Letos však nemusíte čekat na veřejnou beta verzi, abyste si mohli iOS 17 vyzkoušet jako jedni z prvních.

V rámci nečekané změny pro rok 2023 získá přístup k vývojářským beta verzím také každý, kdo se přihlásí na webové stránky vývojářského účtu Applu pomocí svého Apple ID, a to i v případě, že není platícím členem vývojářského programu. To znamená, že každý, kdo má Apple ID, si může stáhnout a nainstalovat beta verze iOS 17, iPadOS 17 a macOS Sonoma, aniž by musel čekat na spuštění veřejných beta verzí.

Mám si nainstalovat iOS 17 Developer Beta?

Před stažením aktualizace stojí za zmínku, že Apple nedoporučuje instalovat iOS 17 Beta na váš hlavní iPhone, takže pokud máte sekundární zařízení, použijte ho. Jedná se o beta verzi softwaru, což znamená, že se v ní často objevují chyby a problémy, které mohou zabránit správnému fungování softwaru nebo způsobit jiné problémy.

S ohledem na tuto výhradu vám následující postup ukáže, jak získat betaverzi iOS 17 na vašem iPhonu. Všimněte si, že iOS 17 je kompatibilní s iPhonem XS a novějšími, což znamená, že byla zrušena podpora iPhonu 8, iPhonu 8 Plus a iPhonu X. Před instalací softwaru zde popsaným způsobem si nezapomeňte zálohovat své zařízení se systémem iOS, jinak se nebudete moci vrátit zpět k iOS 16, pokud se něco pokazí.

Jak stáhnout vývojářskou betaverzi iOS 17

Od okamžiku napsání tohoto článku je možnost stáhnout a nainstalovat vývojářskou betaverzi iOS 17 dostupná i pro uživatele, kteří se již dříve zaregistrovali do programu Beta Software společnosti Apple, a přesto má být tento program oficiálně určen pouze pro veřejné betaverze. To naznačuje, že tato možnost je chybou a Apple ji pravděpodobně odstraní. Dokud se tak ale nestane, můžete v případě, že jste aktuálně přihlášeni k odběru veřejných betaverzí, přeskočit na krok 6.

    1. Otevřete Safari na iPhonu a navštivte stránku developer.apple.com.
    2. Klepněte na ikonu nabídky v levém horním rohu stránky a poté klepněte na položku Account (Účet).
    3. V části Sign in to Apple Developer zadejte a odešlete své Apple ID a heslo pomocí tlačítek se šipkami a poté zadejte kód dvoufaktorového ověřování zaslaný do vašich zařízení.

iOS 17 instalace

  1. Znovu klepněte na ikonu nabídky vlevo nahoře a potom klepněte na položku Account (Účet).
  2. Přijměte právní podmínky smlouvy s vývojáři tak, že sjedete dolů na stránku, zaškrtnete políčko a klepnete na tlačítko I Agree (Souhlasím).iOS 17 developer beta
  3. Ověřte, že na iPhonu běží iOS 16.4 nebo novější, a to tak, že přejdete do Nastavení -> Obecné -> Aktualizace softwaru. Pokud ano a právě jste dokončili kroky 1-5 pro registraci vývojářského účtu, restartujte iPhone. Pokud tomu tak není, stáhněte a nainstalujte do zařízení nejnovější aktualizaci a počkejte, až se zařízení restartuje.
  4. Nyní se vraťte do Nastavení -> Obecné -> Aktualizace softwaru.
  5. Klepněte na možnost Aktualizace betaverzí. Pokud tuto možnost nevidíte, zkuste vypnout stahování aktualizací iOS (Automatické aktualizace -> Stahovat aktualizace pro iOS), poté se vraťte zpět a měla by se objevit.
  6. V seznamu vyberte iOS 17 Developer Beta a klepněte na Zpět.
  7. Počkejte, až se na obrazovce Aktualizace softwaru zobrazí kontrola Apple serverů. Jakmile se zobrazí iOS 17 Developer Beta, klepněte na Stáhnout a nainstalovat, poté postupujte podle pokynů a počkejte na dokončení instalace.

iOS 17 instalace

Funkce iOS 17

iOS 17 je významná aktualizace, která zavádí přizpůsobený vzhled pro každou volající osobu, přičemž osoba, která volá, si může svůj vzhled přizpůsobit. Díky funkci StandBy se iPhone umístěný vodorovně změní na malé domácí centrum, které zobrazuje informace, jako je kalendář, čas, ovládací prvky domova a další, a živé aktivity lze zobrazit i na celé obrazovce.

Widgety na domovské obrazovce jsou interaktivní, takže můžete například odškrtnout položku v seznamu úkolů nebo zhasnout světla, aniž byste museli otevírat aplikaci. Vylepšena byla funkce AirDrop a přibyla funkce NameDrop pro rychlé sdílení kontaktů, navíc můžete podržet dva iPhony u sebe a spustit relaci SharePlay. SharePlay nyní také spolupracuje s CarPlay, takže cestující mohou přehrávat hudbu i v autě.

Mezi další novinky patří aplikace pro psaní deníků, která přijde později v tomto roce, AirPlay ve vybraných hotelových pokojích, vylepšení sluchátek AirPods Pro 2 díky nové funkci Adaptive Audio, offline mapy, Siri, kterou aktivujete jen vyřčením jejího jména, a vylepšení vyhledávání a spotlightu.

Očekává se, že iOS 17 bude oficiálně veřejně vydáno na podzim.