iPhone USB-C možná dostane z donucení, EU tlačí na Apple

iPhone USB-C bude muset později či dříve přijmout. Současný Lightning konektor je trnem v oku Evropské unii. Přechod na jiný port se má týkat také všech iPadů a AirPods.

Evropská komise představila legislativu, která nutí Apple používat port USB-C na všech iPhonech, iPadech a AirPodech v Evropě.

iPhone USB-C přijme jen v Evropě?

Návrh, známý jako směrnice, by přinutil všechny výrobce spotřební elektroniky, kteří prodávají zařízení v Evropě, zajistit, aby všechny smartphony, tablety, fotoaparáty, sluchátka, přenosné reproduktory nebo herní konzoly měly port USB-C. Tento stejný port by byl světovou novinkou a ovlivnil by zejména Apple, protože na mnoha svých zařízeních široce používá konektor Lightning místo USB-C.

V roce 2018 se Evropská komise pokusila dospět ke konečnému řešení této záležitosti, ale nepodařilo se jí vstoupit v platnost. V té době Apple varoval, že vynucení společného nabíjecího portu v průmyslu by potlačilo inovace a vytvořilo elektronický odpad, protože spotřebitelé by byli nuceni přejít na nové kabely. Studie Evropské komise o posouzení dopadů provedená v roce 2019 zjistila, že polovina všech nabíjecích kabelů prodávaných s mobilními telefony měla konektor Micro USB, 29 % mělo konektor USB-C a 21 % připadalo na Lightning.

EU chce, aby všechny telefony fungovaly se stejnými nabíječkami. Mezi výhody nového nařízení patří údajně ekologické výhody, snížení odpadu, pohodlí a 293 milionů dolarů ročních úspor pro uživatele.

Nabíječka zvlášť

Návrh legislativy také navrhoval, aby se nabíječky prodávaly odděleně od elektronických zařízení, což je krok, který Apple již zahájil s modely iPhone 12 a Apple Watch Series 6 v loňském roce. Evropská komise rovněž plánuje revizi svých předpisů o ekodesignu, aby zajistila kompatibilitu externích napájecích zdrojů pro zařízení.

V prohlášení sdíleném s agenturou Reuters Apple uvedl: „Jsme nadále znepokojeni tím, že přísná regulace nařizující pouze jeden typ konektoru potlačuje inovace, než aby je podporovala, což zase poškodí spotřebitele v Evropě a na celém světě.“ Společnost také vyjádřila obavy z navrhovaného dvouletého přechodného období na přechod na USB-C.

Směrnici nyní musí schválit parlament EU a národní vlády, které mohou navrhnout změny, než vstoupí v platnost. Evropská komise doufá, že k tomu dojde v roce 2022. Od té doby budou mít společnosti dva roky na přechod na USB-C na svých zařízeních.

Zdroj: Macrumors