iPhone EarPods nedostane v balení už ani ve Francii

iPhone EarPods dlouhá léta dostával v balení. Drátová sluchátka byla součástí krabičky s telefonem. V posledních letech tomu tak není a ani Francie svojí výjimku neudrží.

Podle oznámení zveřejněného francouzským operátorem nebude společnost Apple od 24. ledna ke každému iPhonu prodávanému ve Francii dodávat sluchátka EarPods. Společnost Apple byla dříve povinna dodávat sluchátka EarPods v krabici s iPhonem kvůli francouzskému zákonu, který vyžadoval, aby byl každý smartphone prodávaný v zemi dodáván se "sadou handsfree", ale zákon byl nyní změněn ve prospěch snížení ekologické stopy digitálních zařízení.

iPhone EarPods dělala neekologickým

Počínaje iPhonem 12 v roce 2020 přestal Apple sluchátka EarPods a napájecí adaptér z krabice iPhonu dodávat s tvrzením, že tak činí částečně kvůli snížení ekologické stopy. Po odstranění obou příslušenství se krabička iPhonu výrazně ztenčila. Apple také odstranil obě položky ze starších modelů iPhonu, které nadále prodával.

Navzdory oznámení společnosti Apple musela společnost ve Francii nadále dodávat iPhony se sluchátky EarPods. Zákonná povinnost společnosti Apple dodávat sluchátka EarPods byla založena na zásadě předběžné opatrnosti, protože podle francouzských zákonů nejsou rizika vystavení vyvíjejících se mozků elektromagnetickým vlnám jednoznačně známa.

To se nyní změní. Podle nového zákona schváleného francouzským shromážděním již nebudou výrobci smartphonů nuceni sluchátka do krabice přikládat. Místo toho budou muset pouze zajistit, aby byla kompatibilní sluchátka k dispozici samostatně jako volitelné příslušenství. Podle oznámení, které zveřejnil francouzský operátor Fnac, se od 24. ledna nebudou iPhony dodávat se sluchátky EarPods v krabici. Strojový překlad plakátu zní:

VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI,
Rádi bychom vás informovali, že naši výrobci již nejsou povinni dodávat sluchátka/hands-free sady se svými smartphony ve Francii. Tento nový zákon, přijatý koncem roku 2021, má za cíl snížit ekologickou stopu ve Francii.

Týká se značky Xiaomi, a to pro výrobky zakoupené od týdne 17. ledna 2022. Totéž bude platit pro značku Apple od týdne od 24. ledna 2022.
DĚKUJEME ZA POCHOPENÍ

Na regionálních webových stránkách společnosti Apple pro Francii jsou sluchátka EarPods nadále uvedena jako položka v balení s iPhonem spolu s kabelem USB-C na Lightning, i když tato informace bude pravděpodobně brzy aktualizována. Apple sice sluchátka EarPods z krabice odstranil, ale při uvedení iPhonu 12 na trh v září 2020 snížil cenu sluchátek z 29 dolarů na 19 dolarů.

Rozhodnutí společnosti Apple odstranit sluchátka EarPods a napájecí adaptér z krabičky iPhonu bylo kontroverzní i v jiných zemích. Například v Brazílii dostal Apple pokutu 2 miliony dolarů za to, že napájecí adaptér nebyl součástí iPhonů.

Zdroj: Macrumors.com