Vše, co potřebujete vědět o teleobjektivu na iPhone 15 Pro Max

Apple iPhone 15 Pro Max je vybaven systémem tetraprismových čoček s až pětinásobným optickým zoomem, což je lepší než trojnásobný zoom, který je k dispozici v iPhonu 15 Pro a předchozí generaci iPhonu 14.

Teleobjektiv iPhonu 15 Pro Max je vybaven dosud nejpokročilejším systémem stabilizace Apple fotoaparátu, který kombinuje optickou stabilizaci obrazu s modulem automatického zaostřování s posunem 3D snímače.

Při fotografování se zapnutou funkcí 5x se teleobjektiv iPhonu 15 Pro Max otevře na hodnotě ƒ/2,8, což podle Applu umožňuje vynikající správu světla. Pro srovnání, objektiv Galaxy S23 Ultra s 10x má clonu ƒ/4,9. Nižší clona umožňuje, aby snímač fotoaparátu zachytil více světla, což může být výhodné zejména pro fotografie v nočním režimu.

iPhone 15 Pro Max zoom

Z 5násobného až 25násobný

Chcete-li použít pětinásobný optický zoom ve výchozí aplikaci Fotoaparát, jednoduše klepněte na tlačítko 5x ve spodní části hledáčku. Když je zapnutý 5násobný optický zoom, můžete také zapnout až 25násobný digitální zoom stisknutím tlačítka v hledáčku, mějte však na paměti, že kvalita obrazu se zhoršuje, čím větší je digitální zoom.

iPhone 15 Pro Max digitální zoom

Limit 25x digitálního zoomu iPhonu 15 Pro Max je stále nižší než u konkurence. Například nejnovější smartphone Samsung Galaxy S23 Ultra má 100x prostorový zoom, který dokáže zachytit snímky ze vzdálenosti 100 metrů, zatímco Pixel 7 Pro má 30x digitální "Super Res Zoom" s objektivem s 5x optickým zoomem.

Apple si potrpí na kvalitu

Ke cti společnosti Apple však slouží, že se nikdy nesnížila k digitálnímu zoomu, protože jeho kvalita je špatná. Optický zoom poskytuje ostrý a jasný obraz pomocí hardwaru fotoaparátu, ale digitální zoom používá softwarové vylepšení k ořezání.

Pětinásobný optický zoom je specifická funkce iPhonu 15 Pro Max, která není k dispozici v iPhonu 15 Pro, který je omezen na 3násobný optický zoom. (Proslýchá se, že Apple plánuje příští rok rozšířit systém tetraprismových čoček na oba modely iPhone 16 Pro). Obě zařízení však sdílejí další vylepšení fotoaparátu. Hlavní fotoaparát s rozlišením 48 megapixelů má větší snímač, který propouští více světla, a lze jej nastavit na ohniskovou vzdálenost 24 mm, 28 mm a 35 mm.