iPhone 15 dostane fotoaparát s vyšším rozlišením

Podle analytika společnosti Apple Ming-Chi Kuo budou modely nižší třídy iPhone 15 a iPhone 15 Plus, které budou uvedeny na trh později v tomto roce, vybaveny 48megapixelovým objektivem zadního fotoaparátu s novou konstrukcí skládaného snímače, který dokáže zachytit více světla.

Na svém blogu Kuo uvedl, že Apple dokázal překonat problémy s výtěžností nového designu skládaného obrazového snímače CMOS (CIS) díky tomu, že dodavatel Sony zvýšil svou výrobní kapacitu o 100-120 %. Tím uspokojil poptávku Applu, což vedlo k výraznému snížení dodávek pro ostatní partnery se systémem Android.

48Mpx už v iPhone 14 Pro

Apple poprvé představil 48megapixelový objektiv fotoaparátu u iPhonu 14 Pro a iPhonu 14 Pro Max v loňském roce. Objektiv umožňuje uživatelům pořizovat 48megapixelové fotografie ve formátu ProRAW, které poskytují více detailů v obrazovém souboru pro větší flexibilitu při úpravách. Naproti tomu loňské modely iPhone 14 a iPhone 14 Plus používaly 12megapixelový objektiv fotoaparátu.

Kuoova zpráva potvrzuje tvrzení Jeffa Pu, analytika hongkongské investiční společnosti Haitong International Securities, který v květnu uvedl, že 48megapixelový objektiv u iPhonu 15 a iPhonu 15 Plus bude používat nový snímač se třemi vrstvami, který dokáže zachytit více světla pro lepší kvalitu obrazu.

iPhone 14 Pro 48Mpx

Pu tehdy uvedl, že snímač se pravděpodobně potýká s problémy s výtěžností, což by mohlo vést ke zpoždění výroby iPhonu 15 a iPhonu 15 Plus. Nejnovější Kuoova zpráva však naznačuje, že Apple situaci vyřešil, i když na úkor svých konkurentů.

Světla může být i dvakrát tolik

iPhone 15 má obsahovat hybridní objektiv ze skla a plastu se světelností f/1,7. Objektiv bude údajně obsahovat jeden skleněný prvek a šest plastových prvků, a i když by clona f/1,7 znamenala zlepšení oproti cloně f/1,79 použité v modelech iPhone 14 Pro, jednalo by se o mírné zhoršení oproti cloně f/1,5, kterou disponuje iPhone 14 Plus, ale o zvýšení počtu megapixelů, pokud je spekulace o 48megapixelovém fotoaparátu správná.

Ačkoli se očekává, že modely iPhone 15 a iPhone 15 Plus převezmou stejný 48megapixelový snímač, který Apple použil v modelech iPhone 14 Pro, mohly by mít i nadále menší snímač. I tak by měl znamenat oproti iPhone 14 a iPhone 14 Plus velké zlepšení.

iPhone 15 clona fotoaparátu

Očekává se, že Apple přijme pro některé modely iPhone 15 nejmodernější obrazové snímače Sony. Oproti standardním snímačům zdvojnásobuje obrazový snímač Sony saturační signál v každém pixelu, což mu umožňuje zachytit více světla a omezit tak podexpozici a přeexpozici. Snímač umožní vylepšit portréty a další snímky i v případě silného protisvětla.

Sony používá polovodičovou architekturu, která umisťuje fotodiody a tranzistory do oddělených vrstev, což umožňuje použít více fotodiod. Není jasné, zda budou novou technologii snímačů používat všechny modely iPhone 15, nebo zda ji Apple omezí pouze na vyšší modely iPhone 15 Pro. 

Periskop pro iPhone 15 Pro Max

Pravděpodobně jste již slyšeli spekulace o tom, že Apple plánuje pro iPhone 15 použít periskopový objektiv se zoomem, který se však bude týkat pouze většího modelu iPhone 15 Pro Max. Model iPhone 15 Pro dostane standardní objektiv se zoomem a modely iPhone 15 budou omezeny na širokoúhlý a ultraširokoúhlý objektiv.

Technologie periskopového objektivu nabízí možnosti optického přiblížení, které přesahují možnosti standardního teleobjektivu a umožňují 5x nebo dokonce 10x optické přiblížení. S periskopovým objektivem by se možnosti zoomu iPhonu výrazně rozšířily, protože současné modely Pro jsou omezeny na 3x zoom.

iPhone 15 Pro Max periskop

U periskopového objektivu se světlo odráží od šikmého zrcadla směrem k obrazovému snímači ve fotoaparátu. Směrový posun umožňuje složený systém teleobjektivu pro lepší možnosti optického zoomu bez rozmazání, které je spojeno s digitálním zoomem.

Konkurent Applu, Samsung, přišel s chytrými telefony, které využívají technologii periskopového objektivu, jež umožňuje 4x až 10x optický zoom a až 100x digitální zoom. Analytik společnosti Apple Ming-Chi Kuo se domnívá, že cupertinská firma zavede technologii 6x optického zoomu, až přijme periskopový objektiv.