iPhone 14 Pro představen! Co dalšího Apple ukázal?

Apple událost s názvem „Far Out“ je u konce a byla plná nových produktů. Během 90minutové show byly představeny nové iPhony, sluchátka, Apple Watch, a také několik softwarových funkcí, díky nimž by používání Apple produktů mohlo být bezproblémovější než kdykoli předtím. Zde najdete vše, co Apple oznámil během své letošní zářijové akce oznámil.

Událost nabídla spoustu novinek

Americká společnost dokazuje, že dokáže pořád překvapovat. I když už před samotnou akcí jsme věděli spoustu informací o novinkách (a ty se také potvrdily), tak se objevila spousta zajímavostí, které nikdo nečekal. Nové iPhony 14 a 14 Pro byly předem jasné. Fungování Dynamic Island, který nahrazuje výřez, ale rozhodně potěšil. Hodinky jsou už ve své 8. sérii, ale zcela nový model Ultra má mnoho dalších předností. V neposlední řadě musíme zmínit i sluchátka AirPods Pro 2. generace. 

Některá oznámení, dle předběžných zpráv však chyběla. Žádné iPady, Macy nebo headset pro virtuální a rozšířenou realitu Apple neukázal. I tak se ale bylo na co koukat. Projděte si podrobně jednotlivé produkty níže v našem článku.

Apple Watch Series 8

Na začátku představení jsme se podívali na hodinky Apple Watch Series 8. Na trh se dostanou 16. září a na webu Applu už běží předobjednávky. Za základní model s GPS zaplatíte 12 490 Kč, za variantu s mobilním připojením zaplatíte minimálně 15 490 Kč. Jedná se o nové hodinky Apple Watch, které jsou vybaveny spoustou nových funkcí.

Apple Watch Series 8

Nejpůsobivější je detekce nárazu, která využívá vestavěný gyroskop k detekci autonehody a okamžitému zavolání záchranné služby a určení vaší polohy. Apple Watch Series 8 obsahují také dva vestavěné teplotní senzory, které vám pomohou sledovat spánek a ovulační cykly s citlivostí 0,1 stupně Celsia pro co nejpřesnější údaje o teplotě.

Tyto funkce pocházejí z kombinace hardwaru uvnitř Apple Watch Series 8 a systému WatchOS 9, který bude mít s nejnovějším nositelným Apple zařízením premiéru.

Apple Watch SE 2

Systém WatchOS 9 bude k dispozici také v hodinkách Apple Watch SE 2 za 7 690 Kč. Apple během svého zářijového představení odhalil i tuto levnější variantu, kterou pořídíte i ve verzi s mobilním připojením od 9 190 Kč. K dispozici budou 16. září spolu s hodinkami Apple Watch Series 8.

Apple Watch SE 2

Ačkoli SE 2 nejsou vybaveny stejnou technologií pod kapotou, vypadají jako velké zlepšení oproti původnímu modelu. Podle Applu jsou o 20 % rychlejší než předchozí model s novým procesorem S8 a jsou vybavené stejnými funkcemi detekce nárazu jako jejich dražší sourozenec.

Apple Watch Ultra

Před začátkem akce spekulace naznačovaly, že Apple uvede verzi Pro svých hodinek Apple Watch, kterých jsme se dočkali v podobě Apple Watch Ultra. Jsou určeny fitness nadšencům a stojí 24 990 Kč bez ohledu na zvolený model. Na trh se dostanou o něco později než ostatní nositelná zařízení, a to 23. září.

Apple Watch Ultra

Oba nové řemínky jsou zajímavé, ale Apple Watch Ultra si svou cenu zaslouží kvalitou provedení. Apple tvrdí, že baterie vydrží i dlouhý triatlon, aniž by ztratily funkce GPS nebo měření srdečního tepu, a dodávají se s titanovým pouzdrem s vodotěsností do 100 metrů. Je větší, aby se do něj vešla větší baterie, ale větší prostor znamená, že Apple mohl digitální korunku navrhnout i pro uživatele v rukavicích.

Asi nejzajímavějším přírůstkem je tlačítko Akce, které umožňuje sledovat závod při běhu, nastavovat body cesty na túře a dokonce používat údaje z GPS k opakování kroků.

AirPods Pro 2

Na AirPods Pro 2 jsme čekali už nějakou dobu a Apple je konečně ukázal. Vypadají do značné míry podobně jako původní verze, stále mají aktivní potlačení hluku (ANC) a připojení skrz Bluetooth, ale jsou vybaveny novým procesorem H2. Nabízejí personalizovaný prostorový zvuk, což je funkce, která umožňuje iPhonům používat jejich kamery True Depth k pohledu do uší a sestavení personalizovaného prostorového zvukového profilu.

AirPods Pro 2

Mezi další vylepšení patří přepracované ovládání na stopce a až šestihodinová výdrž baterie bez pouzdra (s pouzdrem získáte celkem 30 hodin). Pouzdro se dočkalo vylepšení i mimo výdrž baterie, a to díky přidání oblíbené funkce Apple Find My. Nyní má na sobě reproduktory pro jednodušší hledání a otvor na provlečení poutka.

AirPods Pro 2 se začnou prodávat 23. září za 7 290 Kč. Předobjednávky začínají 9. září.

iPhone 14 a iPhone 14 Plus

Společnost Apple se v druhé polovině své akce zaměřila na nadcházející řadu iPhone 14, kterou zahájila oznámením iPhonu 14 a iPhonu 14 Plus. Základní model si zachovává 6,1palcovou obrazovku, zatímco nový model Plus nabízí o něco větší variantu s 6,7 palci. Za iPhone 14 zaplatíte 26 490 Kč, za Plus 29 990 Kč a k dispozici budou 16. září, respektive 7. října.

iPhone 14

Oba jsou vybaveny procesorem Apple A15 Bionic, což byl čip, který stál za minulou generací iPhonu 13 Pro. Oba jsou také vybaveny vylepšeným 12megapixelovým fotoaparátem a hliníkovým tělem se sklem Ceramic Shield nad displejem.

iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max

Nejvyšší modely jsou ale iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max. Tyto dva telefony jsou vybaveny vylepšeným procesorem A16 Bionic, který jako první využívá 4nm výrobní proces, díky čemuž má vyšší výkon v menším balení. Ceny jsou u nás oproti předchozí generaci vyšší. Za levnější iPhone 14 Pro zaplatíte 33 490 Kč a za větší iPhone 14 Pro Max potom 36 990 Kč. Oba budou k dispozici 16. září.

Větší výkon je vítaný, ale Apple provedl i další vylepšení. Nový 48Mpx snímač fotoaparátu je o 65 % větší než u předchozího modelu, což zajišťuje lepší výkon při slabém osvětlení. Získáte také sadu 12MP kamer pro teleobjektiv a ultraširokoúhlé záběry a také senzory pohybu pro detekci a hlášení nehod.

iPhone 14 Pro

Tyto telefony mají oproti základním modelům také tenčí rámečky a displej Super Retina XDR, který podle Applu dosahuje maximálního jasu 2 000 nitů. Modely Pro jsou navíc vybaveny funkcí always-on display, která umožňuje ztlumit obrazovku a snížit obnovovací frekvenci až na 1 Hz.

Apple z toho nedělal žádnou velkou vědu a dozvěděli jsme se, že iPhone 14 nebude v USA podporovat SIM karty a bude se spoléhat výhradně na technologii eSIM. eSIM jsou virtuální SIM karty, které jsou v telefonech volitelné již několik let, ale Apple tím, že se s uvedením iPhonu 14 snaží SIM karty zrušit, nutí zbytek trhu k tomu, aby je zrušil také.

Na závěr akce byl oznámen Dynamic Island. iPhony 14 Pro a Pro Max už nemají výřez a místo toho jsou vybaveny malou pilulkou, kterou Apple nazývá Dynamic Island. Podle Applu má umožnit plynulejší propojení softwaru a hardwaru a slouží jako malé centrum pro aplikace na pozadí.

Pomocí Dynamic Island máte přístup k řadě ovládacích prvků, jako je přijímání hovorů, kontrola sportovních výsledků nebo sledování průběhu služeb sdílení jízd. Možná to není tak převratné, jak Apple tvrdí, ale Dynamic Island se zdá být klíčovou funkcí iPhonu 14 Pro a Pro Max, která výrazně usnadňuje multitasking.