iOS 16.1 nabídne Matter, čisté nabíjení nebo opravu fotoaparátů

Ačkoli byl iOS 16 vydán teprve nedávno, Apple již přechází k testování další aktualizace operačního systému. iOS 16.1 byl nasazen vývojářům a přináší několik nových funkcí, které stojí za zmínku.

Nový systém iOS 16 je kompatibilní s těmito Apple telefony:

  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Max
  • iPhone 13 
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone SE (2. generace)
  • iPhone SE (3. generace)

Přizpůsobení uzamčené obrazovky a domovské obrazovky

Po klepnutí na rozhraní Přizpůsobit na zamykací obrazovce je nyní možné zvolit mezi přizpůsobením zamykací obrazovky nebo domovské obrazovky, nikoli pouze zamykací. To usnadňuje přizpůsobení vzhledu iPhonu z jednoho místa bez nutnosti procházet několika kroky.

iOS 16.1 domovská obrazovka

Apple Fitness+ na iPhonu bez Apple Watch

Apple Fitness+ je k dispozici i v případě, že nemáte hodinky Apple Watch, které můžete používat se systémem iOS 16.1 i tvOS 16.1. Pokud jste předplatitelem služby Apple Fitness+, můžete začít cvičit, i když vám na displeji budou chybět metriky Apple Watch. Bohužel, služba zatím není oficiálně k dispozici v Česku.

Apple Fitness+

Po instalaci aktualizací se můžete přihlásit k odběru Apple Fitness+ bez hodinek.

Podpora Matter

Systém iOS 16.1 zavádí do aplikace Nastavení novou sekci Příslušenství Matter, což naznačuje, že se Apple připravuje na podzimní uvedení standardu chytré domácnosti na platformě Matter.

Matter iOS

Klepnutí do sekce Matter Accessories naznačuje, že se v ní zobrazí všechna příslušenství Matter, která byla přidána do připojené služby. „Ty lze přidat i k dalším službám s aplikací, která podporuje Matter,“ stojí v textu. Matter umožní spolupráci mezi chytrými zařízeními od různých společností, takže například HomeKit, Alexa a Google Assistant mohou vzájemně spolupracovat.

V poznámkách k aktualizaci Apple uvádí, že párování příslušenství Matter nejprve vyžaduje profil nainstalovaný v zařízení. V současné době je také známo několik dalších problémů se standardem Matter, jejichž řešení je k dispozici na stránkách Applu.

  • Odstranění dlaždice v aplikaci Domácnost z nabídky Připojené služby příslušenství Matter v Domovské obrazovce neodstraní dlaždici příslušenství.
  • Při párování příslušenství Matter se může zobrazit upozornění na zapnutí Wi-Fi.
  • Podrobnosti o příslušenství se nemusí otevřít, pokud je příslušenství Matter nedostupné.
  • Může se stát, že nebude možné spárovat pomocí kódu Matter ECM prostřednictvím rozhraní API pro párování Matter Support Framework.
  • Při párování příslušenství Matter se mohou objevit oznámení o necertifikovaném příslušenství.
  • Může se stát, že nebude možné spárovat příslušenství Matter, pokud je příslušenství již spárováno s platformou třetí strany.
  • Zařízení, které iniciuje párování, musí používat stejný iCloud účet jako domácí rozbočovač. Příslušenství Matter může spárovat pouze vlastník domácnosti, nikoli pozvaný uživatel.

Nabíjení čistou energií

V systému iOS 16.1 je v sekci Baterie v aplikaci Nastavení přidán přepínač pro zapnutí funkce Clean Energy Charging. Funkce Clean Energy Charging se pokusí snížit vaši uhlíkovou stopu tím, že bude selektivně nabíjet, když bude k dispozici elektřina s nižšími emisemi uhlíku.

iOS 16.1 Clean Energy Charging

Apple uvádí, že iPhone se na základě vašeho každodenního nabíjení stále ještě plně nabije, než ho budete muset používat, a funkci lze v případě potřeby vypnout. Zdá se, že při aktualizaci na iOS 16.1 je ve výchozím nastavení povolena.

Rozhraní API pro živé aktivity

Do iOS 16.1 je znovu přidáno rozhraní API Live Activities, které bylo vývojářům k dispozici pro testovací účely během beta verze iOS 16. Uživatelé iPhonu v současné době nemají k Live Activities přístup, protože neexistují aplikace, které by je podporovaly, ale vývojáři mohou začít podporu implementovat.

Odstranění aplikace Peněženka

iOS 16.1 přidává možnost úplného odstranění aplikace Peněženka z iPhonu. V iOS 16 a dřívějších verzích iOS bylo možné aplikaci z domovské obrazovky odstranit, nikoli však úplně odebrat. Nyní ji mohou zcela odstranit ti, kteří nechtějí používat Apple Pay nebo jiné funkce aplikace Peněženka.

Peněženka iOS 16.1

Tato možnost přichází v době, kdy Apple čelí žalobě, která ji obviňuje z porušení antimonopolních zákonů tím, že Apple Pay je jedinou dostupnou mobilní peněženkou pro platby poklepáním v iPhonu.

Procenta baterie ve stavovém řádku

iOS 16.1 přidává procenta baterie do ikony baterie ve stavovém řádku na iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini a iPhone 13 mini, tedy na všech iPhonech, které tuto funkci v iOS 16 nepodporovaly.

Snímek obrazovky iOS 16.1

Upravené uživatelské rozhraní snímku obrazovky

Po zavření nástroje pro úpravu snímku obrazovky se v levém horním rohu zobrazí aktualizované rozhraní, které nabízí možnosti odstranění snímku obrazovky, kopírování a odstranění nebo uložení. Tato nabídka se dříve nacházela v dolní části iPhonu, takže toto nové provedení je elegantnější a méně vám překáží, protože nezabírá spodní část displeje.

iOS 16.1

Vizuální indikátor stavu baterie

Apple v iOS 16 přidal do ikony baterie ve stavovém řádku na iPhonech s Face ID procenta baterie a v iOS 16.1 beta 2 tuto funkci vylepšil tak, aby zobrazovala vizuální indikaci úrovně nabití.

procenta baterie iOS 16

Ikona baterie se v průběhu dne mění podle toho, jak se baterie vybíjí nebo nabíjí, a usnadňuje tak přehled o úrovni nabití. Před beta verzí ukazoval indikátor baterie ve stavovém řádku procenta, ale úroveň baterie byla statická a vždy plná, takže bylo někdy matoucí určit nabití iPhonu rychlým pohledem.

Font baterie

Apple aktualizoval písmo používané pro ikonu baterie a mírně zvětšil jeho velikost.

Indikátor nabíjení na zamykací obrazovce

Při nabíjení iPhonu se nyní nad časem zobrazuje procento baterie, a to jak při prvním spuštění nabíjení, tak při každém probuzení iPhonu z režimu spánku během nabíjení.

Indikátor nabíjení iOS 16

Díky tomu je možné při poklepání na displej iPhonu bez odemknutí zařízení zřetelně zobrazit úroveň nabití. Stále zapnutý displej úroveň nabití nezobrazuje a k zobrazení úrovně nabití baterie je nutné probudit displej modelu iPhone 14 Pro.

Oprava kopírování a vkládání

Neustálé výzvy ke kopírování a vkládání, se kterými se uživatelé systému iOS 16 setkávají, byly v systému iOS 16.1 vyřešeny a již nemusíte výslovně schvalovat každý pokus o kopírování a vkládání. Tato chyba je sice v iOS 16.1 opravena, ale očekáváme, že ji Apple vyřeší ještě před uvedením iOS 16.1 v aktualizaci opravy chyb iOS 16, která je plánována na příští týden.

Copy and paste iOS 16

Oprava chvění fotoaparátu

Zprávy naznačují, že chyba způsobující třesení a vibrace zadního fotoaparátu iPhonu 14 Pro nebyla v iOS 16.1 beta 2 vyřešena. Apple uvedl, že problém bude opraven v aktualizaci iOS 16, která přijde příští týden, a očekáváme vydání iOS 16.0.2.

Aktualizace tapet

Apple také aktualizoval sekci Tapety v aplikaci Nastavení, aby uživatelé mohli z tohoto rozhraní přepínat mezi tapetami. Byl také upraven design, takže možnosti přidání nové tapety jsou snadnější.

iOS 16 tapety

Stage Manager

V nejnovější beta verzi iPadOS 16.1 Apple rozšířil dostupnost funkce Stage Manager na modely iPad Pro 2018 a 2020 vybavené čipy A12Z a A12X. Dříve byl Stage Manager omezen na modely iPad Pro M1 a iPad Air M1.

iPadOS Stage Manager

Apple v této beta verzi také odstranil ze Stage Manageru podporu externích displejů, přičemž funkce se vrátí v budoucí aktualizaci systému iPadOS 16. Po opětovném zavedení bude podpora externího displeje omezena na modely iPadu s M1.

Nouzové volání SOS přes satelit

Apple začíná připravovat půdu pro integraci funkce Emergency SOS via Satellite a Find My satellite, která se od listopadu objeví v modelech iPhone 14. Kód v aktualizaci odhaluje některé texty, které můžeme očekávat:

iOS 16 satelit

  • Odesílání polohy pomocí podporovaného iPhonu z míst, kde nejsou k dispozici mobilní sítě ani sítě Wi-Fi.
  • Odeslání polohy přes satelit.
  • Oznámení, že kontakt vám poslal svou polohu přes satelit, protože nemá k dispozici žádnou jinou síť.
  • Může odeslat polohu znovu po uplynutí X časových úseků.
  • Před X hodinami - naposledy byla odeslána vaše poloha.
  • Nyní můžete na iPhonu posílat zprávy tísňovým službám přes satelit.
  • iPhone se může pokusit použít satelit k zasílání textových zpráv tísňovým službám. Když je to bezpečné, vystupte z vozidla a postupujte podle pokynů iPhonu.
  • iPhone posílá textové zprávy tísňovým službám přes satelit.

Funkce zatím bude dostupná pouze na území USA a části Kanady.

Přepínač hlasitosti na AirPods Pro 2

Beta verze iOS 16.1 přidává novou funkci, která umožňuje vypnout dotykové ovládání hlasitosti sluchátek AirPods Pro 2.

AirPods Pro 2 iOS 16

Přednahrávání obsahu v aplikacích

Po stažení aplikace z App Store se někdy při prvním otevření aplikace stáhne další obsah, zejména pokud se jedná o datově objemnou aplikaci. V systému iOS 16.1 je k dispozici přepínač pro automatické spuštění nově stažených aplikací na pozadí, aby se obsah stáhl před jejich prvním spuštěním.

iOS 16 aplikace

Nastavení je ve výchozím nastavení povoleno a najdete ho v aplikaci Nastavení v části App Store > Obsah v aplikaci.