Detekce autonehody: Jak funguje a která Apple zařízení jí podporují

Detekce autonehody může zachránit život. Nové Apple produkty totiž dokážou automaticky nehodu odhalit a přivolat pomoc. Jak funkci nastavit, která zařízení jsou podporována a na co si dát pozor?

S uvedením iPhonu 14 a nových modelů Apple Watch představil Apple novou bezpečnostní funkci nazvanou Crash Detection. Čtěte dál a dozvíte se, co to je, jak funguje a jak ji zapnout a vypnout.

Co je detekce nárazu?

Funkce Crash Detection je určena k detekci vážných autonehod v osobních automobilech. Pokud máte vážnou nehodu a nereagujete, může Apple zařízení vaším jménem automaticky zavolat záchrannou službu.

Jak detekce autonehody funguje?

Zatímco řídíte nebo jste spolujezdcem v motorovém vozidle, snímač pohybu s gyroskopem s vysokým dynamickým rozsahem a akcelerometrem s vysokým G, GPS, barometr, mikrofon a pokročilé algoritmy pohybu spolupracují v iPhonu nebo Apple Watch, aby přesně detekovaly nehodu.

Když je detekována vážná nehoda, na displeji hodinek Apple Watch nebo iPhonu se na 10 sekund zobrazí upozornění. Pokud stále reagujete, můžete přejetím po displeji okamžitě zavolat záchrannou službu, nebo upozornění zrušit, pokud ji nepotřebujete kontaktovat. Pokud ani po 10 sekundách se svým Apple zařízením neinteragujete, spustí se 10sekundové odpočítávání. Po jeho skončení jsou kontaktovány tísňové služby.

iPhone 14 detekce autonehody

Když se záchranné služby ozvou, začne se ve smyčce přehrávat následující zvuková zpráva od Siri, mezi jejímiž jednotlivými přehráními je pět sekund ticha: "Majitel tohoto iPhonu měl těžkou autonehodu a nereaguje na svůj telefon." V tomto případě se telefon odpojí. Siri poté předá odhadovanou polohu se zeměpisnou šířkou a délkou a poloměrem hledání jak záchranným službám, tak prostřednictvím reproduktoru zařízení.

Zpráva je nejhlasitější při prvním přehrání, poté mají další přehrání sníženou hlasitost pro případ, že byste byli schopni mluvit se záchrannými službami. Zpráva se opakuje, dokud neklepnete na tlačítko Zastavit nahranou zprávu nebo dokud hovor neskončí.

Pokud máte nastaveny tísňové kontakty, budou po dalším 10sekundovém odpočítávání rovněž upozorněny na havárii, a pokud máte nakonfigurovány informace o lékařském průkazu, zobrazí se na zamykací obrazovce posuvník pro rychlý přístup.

Jaké druhy havárií dokáže detekovat?

Podle společnosti Apple dokáže funkce detekce nárazu rozpoznat čelní náraz, boční náraz, náraz zezadu a převrácení.

Která Apple zařízení podporují detekci nárazu?

Detekci nárazu podporují následující modely iPhonů a Apple Watch.

  • iPhone 14
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Pro Max
  • Apple Watch SE (2. generace)
  • Apple Watch Series 8
  • Apple Watch Ultra

Jak povolit detekci autonehody

Není nutné žádné nastavování. Detekce pádu je na výše uvedených podporovaných zařízeních ve výchozím nastavení povolena, takže nemusíte dělat vůbec nic. Pokud se obáváte, že by funkce mohla omylem zaregistrovat pád a zavolat záchrannou službu, můžete ji zakázat podle níže uvedených kroků.

Apple Watch detekce nehod

Jak zakázat funkci detekce pádu

  • Spusťte aplikaci Nastavení na iPhonu.
  • Přejděte dolů a klepněte na položku Tíseň SOS.
  • V části "Detekce nehod" vypněte přepínač vedle položky Volání po vážné nehodě.
  • Na Apple Watch můžete funkci povolit/zakázat stejným způsobem (aplikace Watch - Tíseň SOS)

Pokud někdy budete chtít funkci povolit, jednoduše přepněte přepínač v Nastavení znovu.