Apple uvedl iPhone 15 a 15 Pro. Proč je chtít?

Společnost Apple 12. září na akci Wonderlust představila řadu iPhone 15 s modely iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Modely iPhone 15 a iPhone 15 Pro Max obdržely řadu významných aktualizací, zejména pokud jde o fotoaparát a zavedení akčního tlačítka, které u této řady nahradilo tlačítko ztlumení zvuku.

Modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max mají řadu nových funkcí, které si můžete prohlédnout níže. Stejně jako iPhone 15 a iPhone 15 Plus jsou i iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max vybaveny konektorem USB typu C a lepšími fotoaparáty.

Funkce iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max

"Naše modely Pro představují to nejlepší z inovací společnosti Apple," řekl Tim Cook při představení iPhonu 15 Pro. Jak bylo předpovězeno, modely iPhone 15 Pro jsou vyrobeny z titanu, což je podle popisu společnosti Apple nejprémiovější materiál, jaký kdy použil.

iPhone 15 Pro

Díky tomu jsou modely iPhone Pro nejlehčí, jaké kdy byly, a mají nejtenčí hrany, jaké kdy měly. Model iPhone 15 Pro má velikost 6,1 palce a iPhone 15 Pro Max má 6,7palcovou obrazovku. Modely iPhone 15 Pro se dodávají v barvách titanově bílá, přírodní titanová, titanově modrá a titanově černá.

Sbohem, přepínači zvuku!

Jak se spekulovalo, modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max se zbavily přepínače ztlumení zvuku, který se u iPhonu držel od prvního modelu smartphonu. Nyní jeho místo zaujímá akční tlačítko.

Tlačítkem akcí můžeš telefon ztišit, ale je tu i prostor pro další přizpůsobitelné akce, stejně jako na hodinkách Apple Watch.

iPhone 15 Pro funkce

Telefony iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max jsou vybaveny čipem A17 Pro, díky němuž jsou výkonná jádra o 10 % rychlejší, tvrdí společnost. Neuronový engine v iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max je také dvakrát rychlejší a dokáže zpracovat 35 bilionů operací za sekundu.

Modely iPhone 15 Pro jsou vybaveny rozhraním USB 3, které zrychluje přenos.

Modely iPhone 15 Pro jsou určeny pro hráče. Díky novému grafickému procesoru se 6 jádry (až o 20 % vyšší výkon) by mělo být hraní her na modelech iPhone 15 Pro výrazně rychlejší.

Fotoaparát na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max

Modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max jsou vybaveny 48megapixelovým primárním objektivem se čtyřnásobným rozlišením oproti předchozím generacím. Fotoaparát navíc umí fotit v různých ohniskových vzdálenostech - 24 mm, 28 mm a 35 mm.

Stejně jako iPhone 15 a iPhone 15 Plus dostávají iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max vylepšení portrétního a nočního režimu a lepší funkci Smart HRD.

iPhone 15 Pro fotoaparát

iPhone 15 Pro Max bude vybaven novým pětinásobným teleobjektivem, který dokáže napodobit ohniskovou vzdálenost 120 mm pomocí konstrukce tetra-prism. Kromě toho je v zařízení vylepšena také optická stabilizace obrazu (OIS). Nyní se může pohybovat ve třech různých směrech, aby bylo dosaženo lepších výsledků. Modely iPhone 15 Pro mohou také pořizovat prostorová videa pomocí hlavního a ultraširokoúhlého fotoaparátu.

Cena iPhonu 15 Pro začíná na 29 990 Kč a cena iPhonu 15 Pro Max od 35 990 Kč. Chytré telefony se k nám dostanou do obchodů 22. září a předobjednávky začínají 15. září.

iPhone 15 se více podobá Pro verzím

Mezi velké novinky patří rozšíření dynamického ostrova, animované funkce v horní části obrazovky, která poskytuje kontextové informace a která byla v loňském roce poprvé představena v iPhonech 14 Pro a Pro Max, na řadu iPhone 15. Široce se také hovořilo o přidání portu USB-C, který nahradil port Lightning pro kabelové nabíjení a připojení.

Zdá se, že Dynamický ostrov je stejná inkarnace, která debutovala na iPhonu 14 Pro v roce 2022. Jedná se v podstatě o sekundární displej, který lze použít k zobrazení přehrávání médií, sportovních výsledků, stavu jízd a dalších informací, aniž by bylo nutné přepínat mezi aplikacemi.

iPhone 15, iPhone 15 Plus

Stejně jako v případě řady iPhone 14 z roku 2022, ani v případě iPhone 15 se nejedná o žádný "mini" iPhone, Apple opět vydává 6,1palcový iPhone 15 a větší 6,7palcový iPhone 15 Plus. Displeje jsou i letos jasnější, a to až 2 000 nitů jasu.

Nové telefony jsou k dispozici v pěti barvách: růžové, žluté, zelené, modré a černé. Hlavní fotoaparát iPhonu 15 má nyní 48 megapixelů a kromě pořizování fotografií a videí ve vyšším rozlišení umožňuje také nový dvojnásobný teleobjektiv (i když s rozlišením 12 megapixelů). To je výrazný skok oproti 12megapixelovému systému fotoaparátu iPhonu 14, i když bez delšího času stráveného s ním nelze říci, jak velký rozdíl to v praxi znamená.

Čip pod kapotou je loňský A16 Bionic, který byl v iPhonech 14 Pro a Pro Max. (Loňské iPhony 14 a 14 Plus spoléhaly na A15 Bionic.) V řadě iPhone 15 je větší baterie, ačkoli Apple neprozradil konkrétní velikost baterie.

Kromě USB-C budou nové iPhony schopné pracovat s MagSafe a také s novým příslušenstvím podporujícím standard bezdrátového nabíjení Qi2, který byl oznámen na začátku tohoto roku.

Celkově se iPhone 15 zdá být větším skokem než loňský iPhone 14, a to díky dynamickému ostrovu, ostřejšímu fotoaparátu, nabíjení přes USB-C a novému designu. I když je stále o krok níže než iPhone 15 Pro, působí jako největší rozdíl v běžném iPhonu od iPhonu 12.