Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Fotoaparát pod displejem už má první telefon na světě, ZTE uvedlo novinku

Fotoaparát pod displejem se povedlo schovat prvnímu výrobci telefonů. Čínská společnost ZTE uvedla novinku s kompletně schovanou přední kamerou.

Poté, co čínský výrobce mobilních telefonů ZTE po určitou dobu škádlil svou technologii umožňující zobrazení na celou obrazovku, oficiálně uvedl na trh první komerční telefon s čelním fotoaparátem pod obrazovkou.

Fotoaparát pod displejem poprvé u ZTE

ZTE Axon 20 5G se u své 32megapixelové selfie kamery vyhýbá kapce nebo výřezu a místo toho ji skrývá pod 6,9palcovým 90Hz OLED displejem, který je na všech čtyřech stranách obklopen minimálními rámečky.

Podle ZTE vypadá oblast kolem fotoaparátu stejně jasně a živě jako zbytek displeje. Společnost tvrdí, že toho dosáhla pomocí vysoce transparentního materiálu, který obsahuje organické a anorganické filmy.

Umístěním fotoaparátu pod obrazovku je obtížnější se vypořádat se všemi nástrahami a kvalita výsledné fotografie nebo videa tím trpí. Proto čínská firma vyvinula softwarové algoritmy, které tyto neduhy řeší.

Pod displejem je i snímač otisků nebo reproduktory

Telefon také obsahuje snímač otisků prstů pod displejem a systém reproduktorů pod obrazovkou. Na zadní straně je pak hlavní 64megapixelový fotoaparát s 8megapixelovým ultraširokým objektivem, asistentem hloubky ostrosti a makro senzory.

Axon 20 5G bude možné v Číně objednat od 10. září za cenu kolem 320 dolarů (zhruba 7 500 Kč), není však jasné, zda bude k dispozici i v jiných zemích. Není to poprvé, co jsme viděli čínskou společnost představit podobné řešení. Společnost Oppo si v červnu 2019 vyzkoušela svůj vlastní prototyp fotoaparátu pod obrazovkou, ale tato technologie se dosud neobjevila na trhu.

Předpokládá se, že Apple pracuje na designu iPhonu bez výřezu. Notch byl kontroverzním rozhodnutím a debutoval na ‌‌iPhonu X v roce 2017. Má se za to, že se jedná o mezikrok na cestě k ‌‌iPhonu‌‌ s displejem od okraje k okraji, ale kdy se to objeví, zůstává neznámé.

Zdroj: Macrumors.com