Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

Chytré kontaktní čočky mohou v budoucnu sloužit k rozšířené realitě

Chytré kontaktní čočky se možná zdají jako produkt z sci-fi filmů, ale za několik let se může jednat o běžnou realitu našich každodenních životů.

Analytik Ming-Chi Kuo předpověděl, že Apple ve 30. letech 20. století vydá chytré kontaktní čočky pro rozšířenou realitu. Kuo uvedl, že čočky přenesou elektroniku z éry viditelných počítačů do neviditelných zařízení. Fakt, že časem budeme každý nosit neviditelnou elektroniku někde na našem těle, je možná ale trochu znepokojující.

Chytré kontaktní čočky Mojo Vision

Kuo uvedl, že čočky nebudou mít v sobě zabudovaný nezávislý výpočetní systém. Budou tak odkázány na připojení k iPhonu nebo Apple Watch. Z podobného zařízení pak budou čerpat výkon a mobilní připojení.

Kontaktní čočky Apple by mohly poskytnout zážitek z rozšířené reality, aniž byste museli nosit brýle nebo náhlavní soupravu. Jednoduše řečeno, rozšířená realita bude překrývat digitální informace nad skutečným pohledem. Například osoba, která se nachází na náměstí, bude moct pouhým pohledem do okolí zobrazit provozní hodiny každého obchodu. Podobně by mohla fungovat například navigace nebo projektování objektů do prostoru.

V současnosti existuje koncept kontaktních čoček Mojo Vison. Na oficiálních stránkách projektu jsou uvedené příklady použití a stručné vysvětlení konceptu. Čočky v sobě nesou miniaturní elektroniku. Jejich používání je ale v základu stejná jako u jiných kontaktních čoček. Do oka se snadno vloží, zřejmě i za použití roztoku, a pocit z nošení má být také stejný. Tedy, nebudete o nich ani vědět.

Mojo Vision

V nejbližší budoucnosti by se měl Apple zaměřit na náhlavní soupravy pro rozšířenou a virtuální realitu. Kuo uvádí, že se tak stane už v roce 2022. Následovat budou brýle pro rozšířenou realitu v roce 2025. Chytré kontaktní čočky mají být až dalším možným zařízením. Je tedy pravděpodobné, že dočkat bychom se jich mohli kolem roku 2030.

Zdroj: Macrumors