Apple Watch Ultra dostanou MicroLED displej

Apple pracuje na nové generaci displeje s názvem microLED, která se nejprve objeví v hodinkách Apple Watch Ultra. Hodinky Apple Watch Ultra s microLED očekáváme až v roce 2025, ale zvěsti o tomto zařízení se množí již nyní.

V tomto článku najdete vše, co víme o práci Applu na hodinkách s technologií microLED a o tom, co Apple v budoucnu s technologií microLED chystá.

MicroLED Apple Watch Ultra

Současné hodinky Apple Watch Ultra, představené v roce 2022, využívají standardní technologii OLED. MicroLED je, jak název napovídá, spíše technologie LED než OLED, ale nabízí mnoho výhod OLED spolu s některými vylepšeními.

Očekává se, že hodinky Apple Watch s technologií microLED budou mít displej s úhlopříčkou 2,1 palce, ale zatím nevíme o žádných dalších funkcích, které by zařízení mohlo mít. Apple již displeje microLED pro hodinky Apple Watch testuje a tyto obrazovky se údajně vyznačují jasnějšími a živějšími barvami a vypadají, jako by byl obsah namalován na skle.

Apple Watch Ultra

Není jasné, zda Apple bude aktualizovat Apple Watch Ultra předtím, než implementuje microLED, ale vzhledem k tomu, že od nového modelu nás dělí nejméně dva roky, mohli bychom se dočkat aktualizace v mezidobí. Přitom zatím není známo, zda bude Apple aktualizovat každoročně, nebo zda budou Apple Watch Ultra spíše jako Apple Watch SE s občasnými aktualizacemi.

Co je MicroLED

MicroLED je poměrně nová technologie, která existuje už asi dvacet let, ale zatím se nevyrábí masově, a to kvůli nákladům s ní spojeným a náročnosti výroby displejů. Například společnost Samsung vyrobila televizor microLED, který se však prodává za několik miliónů korun.

Jak už název napovídá, MicroLED využívá mikroskopické LED diody pro jednotlivé pixely. Výrobní proces spočívá ve vytvoření malých miniaturních LED diod na destičce a jejich přenesení na základní desku, což je proces, který zatím nebyl zdokonalen kvůli času, který je potřeba k otestování všech těchto LED diod. Jelikož se jedná o začínající technologii, pracuje se na nových špičkových výrobních postupech a na vyřešení MicroLED se zaměřuje více společností.

V porovnání s LED displeji je microLED mnohem energeticky úspornější a pravděpodobně by výrazně prodloužila výdrž baterie hodinek Apple Watch Ultra a dalších zařízení, která tuto technologii v budoucnu přijmou. Na rozdíl od OLED je zde mnohem menší riziko vypálení obrazovky a MicroLED má delší potenciální životnost.

Displeje MicroLED také poskytují lepší kontrast a rychlejší dobu odezvy díky jednotlivým světlům na úrovni pixelů, navíc jsou barvy lepší a jasnější. Stručně řečeno, jedná se o technologii nové generace, která je lepší než OLED a miniLED.

Stejně jako displeje OLED mohou být displeje MicroLED ohebné, takže pokud Apple časem přejde na skládací zařízení, mohly by tyto produkty používat MicroLED. Technologie by se hodila i pro zakřivené displeje.

Vlastní vývoj displejů v Apple laboratoři

MicroLED se nepodobá ostatním technologiím displejů společnosti Apple, protože se jedná o první typ displeje, který si Apple plánuje navrhnout sám. Místo toho, aby Apple využíval dodavatele displejů třetích stran, jako je Samsung nebo LG Display, navrhuje displeje sám a nechává je vyrábět partnery, jako je TSMC.

Apple na technologii microLED pracoval více než šest let a do vývoje nových displejů investoval miliardy. Už v roce 2015 Apple otevřel tajnou laboratoř na severním Tchaj-wanu, kde pracoval na tenčích, jasnějších a energeticky úspornějších displejích pro budoucí zařízení se systémem iOS, a podle zvěstí se tato továrna věnovala právě technologii microLED. Podle agentury Bloomberg jde o jeden z nejkritičtějších projektů společnosti.

Apple má údajně více než 300 zaměstnanců, kteří pracují na vývoji displejů microLED, ale mimo společnost se o tom zatím ví jen málo. Až bude Apple schopen přejít na vlastní interní displeje, nebude se již muset spoléhat na partnery v oblasti displejů.

MicroLED pro další zařízení Apple

S displeji OLED začal Apple u hodinek Apple Watch, než technologii rozšířil na další zařízení, a totéž se očekává i u microLED. Apple Watch Ultra budou prvním zařízením s microLED, ale Apple ji plánuje rozšířit i na iPhone a v budoucnu by mohla být zavedena i pro iPad a Mac.

Applu může nějakou dobu trvat, než technologii rozšíří a zavede větší displeje microLED, ale Mark Gurman z agentury Bloomberg tvrdí, že existují určité plány na použití microLED pro iPhone, iPad a Mac.

Pokud jde o OLED, původní hodinky Apple Watch představené v roce 2015 měly displej OLED a byly prvním zařízením společnosti Apple, které tuto technologii využívalo. O dva roky později Apple přinesl OLED displeje do iPhonu s iPhonem X a nyní se hovoří o OLED iPadech a MacBoocích.

MicroLED a datum uvedení na trh

Podle analytika Rosse Younga se hodinky Apple Watch Ultra s microLED displejem objeví nejdříve v druhé polovině roku 2025.

To je ale ještě daleko, takže je možné, že se plány Applu zpozdí a posunou se až na rok 2026. V tuto chvíli se zdá, že Apple cílí na rok 2025, takže pokud se tento časový plán dodrží, mohli bychom se dočkat uvedení hodinek Apple Watch Ultra s novou technologií displeje v září 2025, což je obvykle doba, kdy Apple představuje nové modely hodinek Apple Watch.