Apple Vision Pro a co zatím o něm víme

Vzhledem k tomu, že Apple Vision Pro bude uveden na trh až v roce 2024, toho o něm ještě mnoho nevíme. Apple nám poskytl hrubý přehled hardwaru, který je uvnitř, ale nezabýval se podrobněji jednotlivými komponenty ani specifikacemi.


Není například známo, kolik náhlavní souprava váží, a neví se ani to, kolik kamer a senzorů je uvnitř. Pro zájemce jsme shrnuli omezené informace, které o hardwaru headsetu víme. Možná se ale bude jednat o podobný hit jakým byl kdysi po uvedení iPhone.

Zpracování

  • Na zakřiveném rámu z hliníkové slitiny je připevněn trojrozměrně tvarovaný displej z vrstveného skla.
  • V systému Vision Pro je tepelný systém, kterým tiše proudí vzduch, aby se snížil výkon a odvádělo teplo.

Displej

  • K dispozici jsou dva vlastní displeje micro-OLED, které každému oku poskytují více pixelů než 4K televize (celkem 23 milionů). Apple říká, že jsou velké jako poštovní známka.
  • K dispozici je tříprvková čočka, díky níž máte pocit, že je displej všude, kam se podíváte.
  • Externí displej "EyeSight" ukazuje ostatním lidem, když používáte méně pohlcující režim rozšířené reality, tím, že zobrazuje vaše oči, nebo jim dává najevo, že jste plně ponořeni a nevnímáte své okolí. Tento displej také poskytuje indikátor nahrávání, když kamerou pořizujete video.
  • K dispozici je obnovovací frekvence 90 Hz, přičemž pro video s 24 snímky za sekundu je k dispozici speciální obnovovací frekvence 96 Hz.
  • Pro ty, kteří nosí brýle, lze na čočky uvnitř náhlavní soupravy magneticky připevnit optické vložky Zeiss na předpis.

Kamery

Náhlavní souprava má 12 kamer a pět senzorů pro sledování gest rukou a mapování prostředí. Objevily se zvěsti, že headset bude sledovat i pohyby nohou, ale o tom se Apple nezmínil. Dvě z kamer přenášejí na displej více než miliardu pixelů za sekundu, aby jasně zobrazovaly svět kolem vás, zatímco ostatní slouží ke sledování hlavy, rukou a 3D mapování v reálném čase. K dispozici jsou infračervené reflektory, které zlepšují sledování rukou za špatných světelných podmínek.

Apple Vision Pro

K dispozici je fotoaparát, který dokáže pořizovat 3D fotografie a videa.

Hloubkové senzory LiDAR dokáží určit velikost a polohu objektů v místnosti kolem vás a také skenovat váš obličej a vytvořit digitální podobiznu, která se používá ve FaceTime.

Uvnitř náhlavní soupravy jsou čtyři infračervené kamery a LED světla. Světla promítají neviditelné světelné vzory na každé oko a tento systém se používá pro skenování duhovky pro ověřování a také pro přesné sledování očí, aby náhlavní souprava mohla určit, kam se díváte, pro účely navigace.

Řemínky a pásky

Zvukové pásky na každé straně obsahují reproduktory, které podporují prostorový zvuk. Jsou popisovány jako zvukové lusky se dvěma měniči, které jsou umístěny vedle každého ucha a mají schopnost analyzovat akustické vlastnosti místnosti a přizpůsobit zvuk tak, aby odpovídal prostoru. Součástí balení je také šest mikrofonů.

K dispozici je odnímatelný pletený náhlavní most, který má kolečko pro nastavení přizpůsobení.

Magnetické těsnění Light Seal, které se dodává v různých tvarech a velikostech, drží náhlavní soupravu na obličeji a blokuje světlo.

Tlačítka

Digitální korunka v pravém horním rohu náhlavní soupravy může po stisknutí vyvolat domovské zobrazení nebo po otočení ovládat úroveň ponoření. Úroveň ponoření lze nastavit, když používáte "Prostředí", tedy scény virtuální reality, kde můžete dělat věci, jako je sledování televize. Můžete se rozhodnout pro použití zcela falešného prostředí, které zvětší obrazovku nadživotně, nebo si nechat překrýt sledovaný televizní pořad ve skutečném pokoji pro menší ponoření.

Tlačítko vlevo nahoře slouží k pořizování prostorových videí a prostorových fotografií.

Kabely

Na levé straně náhlavní soupravy je připojen jeden pletený napájecí kabel. Kabel lze zapojit do zdroje napájení nebo připojit k externí baterii pro použití na cestách.

Zdá se, že náhlavní souprava se dodává s externí baterií, takže při používání nemusíte být připoutáni k napájecímu adaptéru. Baterie je navržena tak, aby se vešla do kapsy a vydrží napájet Vision Pro kolem 2 hodin.

Čipy

Uvnitř Apple Vision Pro jsou dva čipy. M2, což je stejný čip, který je v řadě Mac, je hlavní čip, který zpracovává data. Na M2 běží systém visionOS, provádí algoritmy počítačového vidění a zajišťuje grafický obsah.

Druhý čip R1 je zodpovědný za všechny informace, které přicházejí z kamer, senzorů a mikrofonů. Dokáže přenášet obraz na displeje během 12 milisekund a Apple uvedl, že tento čip je schopen poskytovat "prakticky bez zpoždění" pohled na svět.

Jakmile se přiblížíme k uvedení na trh, dozvíme se pravděpodobně více o schopnostech náhlavní soupravy a o konkrétních komponentách, které Apple používá, ale na úplné rozebrání a nahlédnutí dovnitř si možná počkáme až do doby, kdy bude k dispozici.