Apple Car Key další generace nabídne jako první BMW. Telefon nechte v kapse

Apple Car Key je nová funkce cupertinské firmy, kterou chce nabízet zavedeným automobilkám. Německé BMW má od letoška nabízet vylepšenou verzi technologie.

Společnost BMW dnes oznámila budoucí plány na zavedení Digital Key Plus, vylepšené verze funkce Car Key. Ta zahrnuje technologii Ultra Wideband a umožňuje řidičům odemknout a nastartovat vozidlo, aniž by museli vyjímat iPhone z kapsy nebo tašky. Společnost BMW uvedla, že tato funkce bude poprvé uvedena na trh v novém elektrickém vozidle iX. To má být v Evropě představeno koncem roku 2021 a v Severní Americe počátkem roku 2022.

Apple Car Key už od iOS 13

Apple představil podporu Car Key v iOS 13.6 v loňském roce. BMW bylo první a dosud jedinou automobilkou, která tuto funkci zavedla, počínaje řadou automobilů BMW 5. Později podporu rozšířila pro auta vyrobená po 1. červenci 2020. Současná funkce digitálního klíče BMW je založena na technologii NFC a vyžaduje, aby řidiči při odemykání vozidla drželi iPhone poblíž dveří u řidiče.

Ultra Wideband je bezdrátový komunikační protokol s krátkým dosahem a velkou šířkou pásma s přesným prostorovým vědomím, což znamená, že iPhone může být pouze v blízkosti vozidla, aby jej mohl odemknout a spustit. BMW říká, že přesnost ultraširokopásmového čipu také zajišťuje, že není možné signál obelhat a díky tomu auto ukrást. Což je běžná praxe zlodějů s auty, které jsou vybaveny bezklíčovým odemykáním.

Odemknete iPhonem, v budoucnu i hodinkami

Společnost Apple začala v roce 2019 zavádět podporu Ultra Wideband pro některá ze svých zařízení s čipem U1 v modelech iPhone 11 a v loňském roce modely iPhone 12. Modely Apple Watch Series 6 jsou také vybaveny čipem U1 a vzhledem k tomu, že Car Key funkce automobilu je k dispozici v systému watchOS 6.2.8 a novějším, mohla by se rozšířit i na Apple Watch.

Jak bylo oznámeno v loňském roce, tisková zpráva BMW potvrzuje, že Apple a BMW úzce spolupracovaly se skupinou Car Connectivity Consortium na stanovení specifikace Digital Key 3.0 s technologií Ultra Wideband, která poskytuje globální standard pro automobilový průmysl.

V souvisejících zprávách společnost Business Korea tvrdila, že Hyundai plánuje přijmout Car Key funkci Applu později v tomto roce, ale zpráva neuvádí, zda Hyundai plánuje zavést NFC nebo Ultra Wideband verzi této funkce. Podobně jako platební karty a palubní vstupenky jsou digitální klíče od auta uloženy v aplikaci Peněženka (Wallet) na iPhonu a Apple Watch.

Zdroj: Macrumors