AirPods 4 se blíží. Co bude 4. generace Apple sluchátek umět

Apple představil AirPods 3 téměř před dvěma lety, což vyvolává otázky, co si společnost může připravit pro čtvrtou verzi tohoto zařízení.

Design původních sluchátek AirPods přetrval dvě generace, takže je pravděpodobné, že se redesign představený s třetí generací v roce 2021 udrží i u čtvrté verze zařízení. Stále existuje nejméně sedm pravděpodobných nových funkcí, které se zřejmě objeví v nové generaci AirPods.

Mnoho změn a vylepšení představených s třetí generací AirPods má svůj původ v první generaci AirPods Pro. Proto se zdá pravděpodobné, že mnoho vylepšení, která přijdou do čtvrté generace AirPods, bude mít podobu druhé generace AirPods Pro.

Apple H2 čip

Jedním z klíčových aspektů, které nová generace AirPods pravděpodobně přinese z druhé generace AirPods Pro, je čip H2. AirPods druhé i třetí generace jsou v současnosti vybaveny čipem H1.

Apple H2

Apple tvrdí, že čip H2 poskytuje výjimečný akustický zážitek ve spojení s novým zvukovým měničem s nízkým zkreslením a vlastním zesilovačem v AirPods Pro. AirPods Pro nabízejí bohatší basy a čistší zvuk v širším rozsahu frekvencí, částečně díky výpočetním vylepšením zvuku umožněným čipem H2, takže se zdá velmi pravděpodobné, že podobná vylepšení přijdou i do čtvrté generace AirPods.

Vylepšení by se mohlo týkat také personalizovaného prostorového zvuku, rychlejšího párování a přepínání zařízení a trvalých informací o baterii díky čipu H2.

Bluetooth 5.3

V AirPods Pro je čip H2 doplněn o připojení Bluetooth 5.3. Mnoho produktů společnosti Apple je nyní vybaveno rozhraním Bluetooth 5.3, takže je velmi pravděpodobné, že čtvrtá generace AirPods tento upgrade dostane. Bluetooth 5.3 nabízí rychlejší a spolehlivější připojení k příslušenství a také lepší energetickou účinnost, což může přispět k delší výdrži baterie.

Delší výdrž baterie

Čip H2 je energeticky účinnější než čip H1 v AirPods druhé a třetí generace. V AirPods Pro čip H2 a Bluetooth 5.3 poskytují oproti předchozí generaci další hodinu a půl poslechu se zapnutým aktivním potlačením hluku. V případě standardních AirPods by to mohlo znamenat prodloužení výdrže baterie z pěti hodin na přibližně šest a půl hodiny.

Ovládání hlasitosti

Je také možné, že AirPods získají dotykové ovládání hlasitosti jako AirPods Pro. Pro zvýšení nebo snížení hlasitosti uživatelé jednoduše položí palec na nožičku jednoho z AirPodů a ukazováčkem přejedou nahoru nebo dolů po malé dotykové ovládací ploše.

AirPods Pro ovládání hlasitosti

Přesto může Apple považovat ovládání hlasitosti na zařízení za špičkovou funkci vyhrazenou pro AirPods Pro a AirPods Max, což znamená, že AirPods čtvrté generace mohou tuto funkci stále postrádat.

Vylepšené hledání

Nabíjecí pouzdro MagSafe se pravděpodobně také dočká několika vylepšení, aby se hlouběji integrovalo s aplikací Najít. Druhá generace AirPods Pro představila v této oblasti dvě klíčové funkce: U1 pro přesné sledování a vestavěný reproduktor.

Najít přesné hledání

V současné době vám iPhone nebo iPad může v aplikaci Najít pomoci s nalezením polohy, ale u současného modelu je tato možnost omezená a pouze ukazuje, zda se nachází poblíž. Čip U1 by iPhonu umožnil zobrazit šipku ukazující konkrétním směrem k AirPods, přibližnou vzdálenost, která vám řekne, jak jsou daleko, a dokonce i zprávu, zda se nacházejí v jiném patře.

Stejně tak můžete v současné době na sluchátkách AirPods přehrát zvuk, který vám pomůže je najít, ale ten se přehrává přes sluchátka. Pokud jsou sluchátka uvnitř nabíjecího pouzdra, je pravděpodobné, že zvuk bude hodně tlumený. U nejnovějších AirPods Pro přidal Apple reproduktor do samotného nabíjecího pouzdra, takže uživatelé mohou zřetelněji slyšet upozornění na polohu svých AirPods, a dokonce pouzdro najít, když je oddělené od sluchátek. Stejný reproduktor by se mohl objevit i ve standardních sluchátkách AirPods v jejich příští iteraci.

AirPods Pro pouzdro

Stojí také za zmínku, že poutko na šňůrce u AirPods Pro slouží jako anténa pro čip U1, takže tato malá funkce by se mohla objevit i v příští generaci AirPods, pokud budou nabízet funkci přesného sledování.

Kompatibilita nabíječky Apple Watch

Sluchátka AirPods třetí generace lze nabíjet pomocí MagSafe, bezdrátové nabíječky Qi nebo kabelu Lightning. S nejnovějším modelem AirPods Pro přidal Apple možnost používat jako další způsob nabíjení nabíječku Apple Watch.

AirPods nabíjení Apple Watch

Zdá se, že Apple nepovažuje technologie nabíjení za exkluzivní funkce pro verzi Pro, takže se zdá pravděpodobné, že tato přidaná metoda nabíjení bude součástí čtvrté generace AirPods, aby poskytla ještě větší všestrannost.

USB-C

V době uvedení AirPods čtvrté generace na trh budou portem USB-C vybaveny všechny řady iPadů a Maců, nejméně čtyři modely iPhonů a AirPods Pro.

AirPods USB-C

Mark Gurman z agentury Bloomberg věří, že všechny modely AirPods a příslušenství Apple přejdou do roku 2024 z Lightning na USB-C. Na rozdíl od druhé generace AirPods Pro se neočekává, že by Apple uvedl na trh nabíjecí pouzdro USB-C MagSafe pro třetí generaci AirPods. Zdá se tedy téměř jisté, že AirPods čtvrté generace budou vybaveny portem USB-C namísto Lightning.

Datum vydání

O datu vydání čtvrté generace sluchátek AirPods se zatím neobjevily žádné konkrétní informace, ale jako nejpravděpodobnější termín se v současnosti jeví konec roku 2024 až rok 2025. Společnost Apple vydala své tři generace sluchátek AirPods v letech 2016, 2019 a 2021. Dva modely AirPods Pro byly vydány v letech 2019 a 2022, zatímco AirPods Max byly představeny v roce 2020. V letošním roce se neočekává uvedení žádných nových modelů AirPods, ale v letech 2024 a 2025 pravděpodobně dojde k několika aktualizacím produktové řady.

Gurmanův časový plán přechodu na USB-C naznačuje, že čtvrtá generace AirPods by mohla být uvedena na trh někdy v roce 2024, ale zákon EU, který vyžaduje, aby společnost Apple přešla na USB-C, se vztahuje pouze na nové modely, což znamená, že Apple není povinnen vydat do určitého data žádné nové AirPods.

Firma údajně plánuje uvést na trh levnou verzi sluchátek AirPods za pouhých 99 USD (u nás cena kolem 3 000 Kč) v období mezi druhou polovinou roku 2024 a první polovinou roku 2025. V druhé polovině roku 2024 budou AirPods třetí generace staré tři roky, což znamená, že by v té době mohl začít být upgrade opožděný.