Nabíječky na iPhone se slevou 25%
V košíku zadejte slevový kód NBJW25

8 užitečných tipů pro macOS Big Sur, které možná neznáte

8 užitečných tipů pro macOS Big Sur vám ukáže, jaké funkce nový operační systém Applu obsahuje. Často bývá spousta vychytávek skrytá. Podívejte se!

macOS Big Sur je venku už asi měsíc, ale vydání macOS nikdy nedostanou tolik pozornosti jako vydání iOS, takže stále mohou existovat některé funkce, o kterých nevíte. Ve videu je shrnuto několik užitečných, ale méně známých tipů pro ‌macOS Big Sur‌, které stojí za to vyzkoušet. Pokud nechcete video pouštět, přečtěte si o všech tipech níže.

8 užitečných tipů pro macOS Big Sur

Automatické přepínání AirPods - S ‌macOS Big Sur‌ a iOS / iPadOS 14 se vaše AirPods automaticky připojí na zařízení, které právě používáte, aniž byste museli ručně měnit zařízení, se kterým je používáte. ‌AirPods‌ budou fungovat na iPhonu, iPadu nebo Macu, který aktivně používáte a na kterém posloucháte zvuk. Většinou to funguje, ale zdá se, že tato funkce je někdy problematická.

Přetahování ikon na řádku nabídek - Pokud otevřete Ovládací centrum, kliknutím a přetažením na kteroukoli z možností jej přidáte na horní řádek nabídek. Pokud tedy chcete, aby režim Nerušit umožňoval přepínání řádku nabídek jedním kliknutím, jednoduše jej přetáhněte na horní řádek z Ovládacího centra. To funguje pro Právě hraje, AirDrop, DND a další.

Vylepšené hlasové poznámky - Pokud používáte hlasové poznámky v systému Big Sur, je k dispozici nová možnost automatického snížení šumu a ozvěny jediným kliknutím, která je užitečná při nahrávání přednášek nebo schůzek. Můžete také použít vylepšené inteligentní složky.

4K videa na YouTube - Videa z YouTube lze sledovat v rozlišení 4K HDR v systému ‌macOS Big Sur‌, protože operační systém podporuje kodek VP9 YouTube. Všimněte si, že možnosti 4K YouTube budou ve výchozím nastavení omezeny na novější počítače Mac, ale existuje trik, jak je povolit na starších počítačích Mac. V nastavení Safari povolte nabídku Vývoj, vyberte Experimentální funkce a zkontrolujte, zda jsou povoleny dekodér VP9 i dekodér VP9 SW na baterii.

Změna velikosti widgetů - ‌macOS Big Sur‌ má nové rozhraní widgetů a pokud kliknete pravým tlačítkem na libovolný widget, který má možnosti velikosti, můžete zvolit novou velikost.

Tichá oznámení - U každého příchozího oznámení v nabídce Dnes můžete kliknout pravým tlačítkem myši na možnost „Doručovat potichu“. Toto nastavení zabrání vyskakování budoucích oznámení z této aplikace na vaši obrazovku, ale uvidíte je v seznamu oznámení.

Efekty zpráv - Zprávy v systému Big Sur se mnohem více podobají aplikaci Zprávy na zařízeních iOS. Efekty zpráv můžete použít k vylepšení zpráv, hledání souborů GIF a vkládání fotografií. Stačí kliknout na malé „A“ vlevo na textovém řádku a zobrazit rozevírací seznam možností s nabídkou „Efekty ve zprávách“.

Zákaz zabarvování - Chcete tmavý režim, který je ještě tmavší, nebo světlejší režim, který je jasnější? To je možné, pokud vypnete zabarvování oken. Otevřete Předvolby systému, vyberte Obecné a zrušte zaškrtnutí políčka „Povolit zabarvování tapet v oknech“. Je-li tato možnost deaktivována, okna, která používáte, nebudou ovlivněna tapetami.

Zdroj: Macrumors